81 újságírót öltek meg idén

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet és a Nemzetközi Újságíró-szövetség (FIJ) vasárnap közreadott kimutatása szerint az elmúlt év a legszomorúbb mérlegű esztendők közé tartozik.

Hivatása gyakorlása közben 2006-ban 81 kollégájuk vesztette életét 21 országban. Ennél több újságíró utoljára 1994-ben halt erőszakos halált (akkor 103 volt a számuk). Az idei veszteség mintegy húsz százalékkal haladja meg a tavalyit: akkor 63 tudósítót öltek meg munkája során.

A halottak mellett 56 újságírót raboltak el munkavégzés közben, túlnyomó részüket Irakban és a gázai övezetben. A megölt tudósítók mellett 32 munkatársuk – gépkocsivezetők, tolmácsok, műszakisok – is életét vesztette tavaly, derül ki a párizsi székhelyű RSF adataiból.


Az újságíró szakma történelmének legvéresebb, legtöbb halálos áldozatot követelő éve volt 2006 – állítja a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Újságíró-szövetség (FIJ). A szervezet vasárnapi közleménye szerint ebben az esztendőben 155 újságíró és médiamunkatárs vesztette életét gyilkosságokban, illetve megmagyarázhatatlan körülmények között, míg további 22 ember hivatása gyakorlása közben szenvedett halálos balesetet.