A VOSZ is kritizálta az NFT II-t

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv összességében jó alapul szolgálhat a hosszú távú, az ország sorsát jelentősen javító fejlesztések megvalósításához, derült ki a szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

A VOSZ kiemelkedően fontosnak tartja a versenyképesség növelését. Ehhez szükség lenne az egy versenyképes vállalkozási adórendszer kialakítására, a munkaerő terhek csökkentésére, a bővebb foglalkoztatottságra.

A koncepciónak, illetve a NFT II-nek előtérbe kell állítania a termeléscentrikusságot és az exportorientáltságot. Az NFT II koncepcionális megközelítésének jelentős eleme, a vállalkozások fejlődésének támogatása és nem a vállalkozások gyámolítása. Ennél fogva azon vállalkozások segítése szükséges, amelyek hatékony módon, jelentős fejlesztést és fejlődést vállalnak elsősorban a hatékonyság növelése útján.

A korábban sokat hangoztatott és az EU-ban is nagy szerepet játszó kkv vállalatkör és az azzal való foglalkozás koncepcionálisan teljes mértékben kikerült a dokumentumból, miközben az EU egy külön chartában foglalkozik a kkv-kkel. Az adófizetésben, a munkaerő foglalkoztatásban és a regionális lefedésben a kkv-k szerepe mindig is meghatározó lesz.

A vállalatirányítás komplex feladat, és hatékonyságának növelése éppen a magyar kkv-k meghatározó számából és teljesítményéből következően elengedhetetlen feladat, amellyel a terv is foglakozik, csak nem eléggé hangsúlyosan.

A VOSZ a határ menti települések integrációját, a határon átnyúló gazdaság fejlesztését és ösztönzését is hiányolja a tervezetből. Emellett az állam szerepének újragondolásával, valamint a közigazgatás korszerűsítésével maximális mértékben egyetért.

Címkék: Vállalkozás