Hiányzik a szakképzett munkaerő, de egyre több a diplomás

Néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkező mérnökök akár hetek alatt is megtalálhatják álmaik állását – állítja Deák Andrea, a Neumann International AG. ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi fejvadász cég vezetője szerint a villamos- és gépészmérnökökre is nagy az igény, főleg azokban a fejlesztőközpontokban, amiket a multinacionális cégek hoztak Magyarországra. Sokan közülük már az állásbörzéken elkelnek, és a fizetésükkel sem lehetnek elégedetlenek.

A diplomát nem igénylő szakmák közül az értékesítők továbbra is keresettek a munkaerőpiacon. Továbbra is a vendéglátás, a rekreáció, a turizmus területén vannak bőven nem diplomás állások, de a különféle technikusok is keresettek minden területen.
Az elmúlt években egyre nőtt az egyetemekről, főiskolákról kikerülő frissdiplomások száma, s ezzel párhuzamosan megjelent a diplomás munkanélküliség is. Olyannyira, hogy a kommunikációt vagy marketinget végzettek, vagy éppen a PR, HR-szakokon tanulók egyre nehezebben találnak állást, de túlképzés van a gazdálkodási jellegű szakokon is.

Deák Andrea úgy véli, a diplomás munkanélküliség fő oka, hogy egyre több helyen van diplomát adó képzés, és egy kisebb, fizetős főiskolán viszonylag könnyen papírt szerezhet valaki. Az igazi szakmát adó szakképzett munkaerő hiányzik.