A MÁV-tender volt 2005 legnagyobb rejtélye

Idén ötödik alkalommal adták át a legjobb magyar tényfeltáró cikkért a Gőbölyös Soma-díjat és az azzal járó egymillió forintot. Az elismerést ezúttal Szabó M. Sándor, a Magyar Narancs újságírója kapta.

Szabó a MÁV ügyeit taglaló, Államvasúti bökkenők című cikksorozatáért vehette át a Soma-díjat. Köszönőbeszédében elmondta, hogy már az első cikk megjelenése után úgy döntött a Magyar Narancs (MaNcs) szerkesztősége, hogy „addig lőnek, amíg van töltény”, és nem hagyják annyiban a dolgot. Úgy érzi, ha mást nem is, azt talán sikerült elérni cikksorozatukkal, hogy az olvasók betekintést nyerhettek a MÁV Rt. ügyeibe, és ezentúl nem csupán a vasutakkal azonosítják majd a vállalatot.

A hetilap újságírója már két éve is indult ezen a pályázaton, akkor azonban Mong Attila – akit most kuratóriumi tagnak választottak – nyert a Kulcsár-ügyről szóló írásaival. „Mong sokkal jobb nálam, és most úgy érzem, akkor még nem voltam kész arra, hogy elvigyem ezt a díjat” – mondta Szabó M. Sándor. Majd megköszönte a MaNcs szerkesztőségének, valamint az általa szerkesztett televíziós személyiségeknek, hogy segítették szakmai fejlődését. A díjazott lapunknak azt is elmondta, hogy úgy hallotta, nem gondolkodtak sokat a kuratóriumi tagok, gyors döntést hoztak. A zsűri által kiemelt másik három név is egyébként a MaNcs munkatársa. „Ennek azért is örülök, mert elégtételt jelenthet a lapnak, hiszen még sosem kaptunk ilyen elismerést, holott szerintem szerkesztőségünkben minden nap oknyomozás folyik” – véli Szabó M. Sándor.

A díjat átadó, 2001-ben bejegyzett alapítványt barátai által Somának becézett Gőbölyös József, a fiatalon elhunyt, tényfeltáró újságírásban élenjáró újságíró barátai és tisztelői alapították. Az alapítvány célja emléket állítani a 37. életévét be nem töltött újságírónak azzal, hogy támogatják a műfajt, amelyben leginkább jeleskedett. A díjat minden évben január 11-én, Soma születésnapján adják át az elmúlt év legjobb oknyomozójának.


A díjra olyan 37 évnél fiatalabb szerző pályázhat minden év november 11-ig, aki valamely magyarországi társadalmi vagy gazdasági esemény visszásságára derít fényt, és munkáját az adott időszakban publikálták, vagy megjelenés előtt áll. A díjat az alapítvány kuratóriuma a legalaposabb kutatómunkát megkövetelő, legfontosabbnak ítélt témájú pályamű szerzőjének, szerzőinek adja, illetve ha az adott évben nem találja arra alkalmasnak egyik írást sem, az összeg az alapítvány vagyonát növeli.

Címkék: média