Áfa: nehézkes az átállás

Mint várható volt, a héten kezdődött meg a pénztárgépeknek az áfacsökkentés miatt szükségessé váló átállítása. A módosítást március végéig kell elvégezniük a kereskedőknek, akiknek addig kézzel írt nyugtát kell adniuk a vevőknek. A megkérdezett áruházak mindegyike továbbadja a vevőknek az adócsökkenésből eredő megtakarítást.


Kormányzati promóció

Az árcsökkentés ösztönzésére a kormányzat olyan védjegyet készíttetett, amely arról tájékoztatja majd a fogyasztókat, hogy melyek azok az áruházláncok, kereskedelmi cégek, illetőleg melyek azok a termékek, amelyeknél érvényesítik az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos csökkentését – mondta Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ICSSZEM) politikai államtitkára. A védjegy használati jogát a minisztériumtól kérvényezheti a kereskedő.

A tárca a vásárlóknak nyereményjátékot hirdetett hasonló célból: nyerni ugyanazon termék vagy szolgáltatás 2005-ös és 2006-os áfás számlájával lehet. A fődíj egy plazmatévé, házimozi-rendszerrel.


Az APEH közleménye szerint hétfőtől nem használhatnak olyan pénztárgépet a kereskedők, amelyet nem állítottak át az új, 20 százalékos áfakulcsra. A módosítást azonban csak adóhatósági szervizjoggal rendelkező vállalkozások végezhetik el, így az átfutási idő alatt a kereskedőknek kézzel írt nyugtát kell adniuk a vevőknek. Az átállás végső határideje március 31.

Mint várható volt, a héten indult el az igazi nagy roham a pénztárgépek átállításáért, a néhány perces folyamathoz ezért többórás sorban állásra kell számítani – mondta el lapunknak Fehér István, a pénztárgépek értékesítésével és javításával foglalkozó Ágens Bt. tulajdonosa.

A FigyelőNet által megkérdezett kisboltok többségében ugyanakkor már átállították a pénztárgépeket és újracímkézték a leszállított termékeket. Ennek ellenére szerkesztőségünk tagjai hétfőn kaptak még olyan blokkot, melyen 25 százalékos áfakulcs szerepelt, illetve amelyen nem volt feltüntetve az áfa mértéke.

A Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz azonban ma délelőttig nem érkezett blokkokkal kapcsolatos panasz.

Általános árcsökkenés?

A lakosság fogyasztásának felét kitevő termékeket és szolgáltatásokat érinti az áfa csökkentése. Az élelmiszerek nagy részére ugyan a 15 százalékos kulcs vonatkozik, de árcsökkentés várható többek között a kávé, az édesség, az üdítők, a tartós fogyasztási, illetve az elektronikai cikkek, a ruházati termékek, az építőipari szolgáltatások és a távközlési díjak között.

Az azonban, hogy a forgalmi adó csökkentése együtt jár-e általános árcsökkenéssel, csak néhány hónap múlva derül ki – vélekedett az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint nem egyformán és nem szigorúan január 2-ától mérséklődnek majd az árak, ez egyéni ár-, illetve üzletpolitikától függ.

A hipermarketek és nagy kereskedelmi láncok nagy része mindenesetre már bejelentette árcsökkentési intézkedéseit.

Az Auchan áruházakban vásárlók január másodika óta öt százalékkal csökkentett áfatartalommal vásárolhatják meg a termékeket, amelyek ennek megfelelően 4 százalékkal kerülnek kevesebbe, kivéve az alkoholos, illetve dohánytermékeket, valamint az akciós árukat – tudta meg lapunk az áruház igazgatóságától. A műszaki cikkek átárazása majdnem, a textiltermékeké teljesen befejeződött. A többi – így a nem tartós használati cikkek – átárazása folyamatban van, és várhatóan legkésőbb csütörtökre befejeződik. Az áruház az átállásig táblákkal jelzi az érintett termék régi és új árát.

A Tescóban hasonló a helyzet: a rendszerátállás befejeződött, a termékek átárazása azonban még folyamatban van. Arról, hogy a címkéken található ár nem egyezik a termék árával, hanem a kifizetendő összeg valószínűleg alacsonyabb, tájékoztatják a vevőket, a pontos összegről pedig az árleolvasó készülékeknél, illetve a pénztáraknál érdeklődhetnek a vásárlók – mondta el lapunknak Danks Emese, az áruházlánc szóvivője.

Az IKEA közleményében tudatta: négy százalékkal csökkenti a megjelent éves katalógusában megadott, egy évre rögzített árait. Új katalógust nem adnak ki, termékeik árának áfatartalmát fizetéskor automatikusan csökkentik” – mondta el Horváth Csobán, az IKEA pénzügyi igazgatója.

A Praktiker barkácsáruházlánc szintén teljes mértékben átadja az áfacsökkentéssel járó árkedvezményt – nyilatkozta Cs. Farkas Éva marketingkommunikációs igazgató. Az áruházakban így 50 ezer terméket áraznak át. A polcokon jelenleg plakátok tájékoztatják a vásárlókat az árcédulák cseréjének előrehaladottságáról. Az áruházak méretétől függően jelenleg az áruk 70-80 százalékánál már az új ár látható, a teljes termékskálával várhatóan január 15-ig végeznek.

Sajtóinformációk szerint a Baumax és az ElektroWorld áruházak is 5-5 százalékkal csökkentették áraikat.

A három mobilszolgáltató már tavaly bejelentette új tarifáit. Eszerint a Pannon GSM január 1-jétől az áfacsökkenésnek megfelelően minden számlás és kártyás előfizetés bruttó havi díját csökkenti, a T-Mobile – a februárban lezárásra kerülő M-csomagok kivételével – díjait minden esetben csökkenti. A Vodafone hivatalos tájékoztatása szerint utólag fizető ügyfeleinek percdíjainál és havidíjainál az esetek 58 százalékában, míg általános szolgáltatásainál és egyszeri díjainál az esetek 59 százalékában csökkenti az árakat.


Címkék: Vállalkozás