Kémprogramok és spamek fenyegetik a kkv-kat

A Trend Micro szerint a kisebb vállalatoknál a végfelhasználók egyre gyakrabban találkoznak rosszindulatú kódokkal, és általában az informatikai felkészültségük nem annyira erős, hogy kivédjék ezen kódok kellemetlen hatásait.

Az eredmények – amelyek különösen a minimális informatikai támogatottságú szervezetek veszélyeztetettségére mutatnak rá – kihangsúlyozzák a biztonsági intézkedések és az újonnan felmerülő többféle fenyegetés elleni automatikus védelem fontosságát.

Amerikában a kémprogramok fenyegetnek

A Trend Micro tanulmánya szerint a különböző típusú fenyegetések eltérő arányban jelentkeznek világszerte. A kisebb szervezeteknél az amerikai végfelhasználók például gyakrabban találkoznak kémprogramokkal, mint a német vagy japán társaik. A felmérésben részt vevő kis- és közepes méretű egyesült államokbeli szervezeteknél dolgozó válaszadók 46 százaléka találkozott kémprogramokkal a tanulmány készítését megelőző három hónapban.

Japánban a spam jelent veszélyt

Japánban a válaszadók a spam miatt aggódtak a leginkább: sokan nem találták megfelelőnek spamvédelmi megoldásukat. A kis- és közepes méretű japán szervezetek felhasználói közül négy dolgozóból három érezte úgy, hogy spamvédelmi megoldása nem elég hatékony.

Németországban adathalászok kellemetlenkednek

A japánhoz hasonló a helyzet a német kis- és közepes méretű vállalatoknál, ahol a megkérdezettek 47 százaléka észlelte a spamlevelek számának növekedését az elmúlt három hónapban. Emellett a válaszadók 57 százaléka véli úgy, hogy ugyanebben az időszakban – a gyakran spamen keresztül érkező – adathalászati támadások száma is nőtt.

Összegezve, a tanulmány szerint az informatikai részleggel nem rendelkező szervezetek egyre többször találkoznak biztonsági fenyegetéssel – a spamtől kezdve a kémprogramokon át az adathalászatig. Az informatikai támogatással rendelkező kis- és közepes méretű vállalatoknál dolgozó alkalmazottak közül az Egyesült Államokban 38 százalék, Japánban 30 százalék, Németországban pedig 44 százalék kereste fel az informatikai részleget biztonsági problémákkal az elmúlt három hónapban.

Címkék: Vállalkozás: IT