Egyszerűsödik a mikrohitelhez jutás

Közel 2,5 ezer pályázó egyenként átlagosan 3,5 millió forint mikrohitelt igényelt az idén, egymillióval többet, mint 2004-ben; a jövőben egyszerűsítik az egyre népszerűbb hitel rendszerét - közölte a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) ügyvezető igazgatója.

A témáról szóló zalaegerszegi konferencián hétfőn Braun Márton elmondta: a mikrohitel népszerűsége a megemelt összeghatár, az 5 évre bővült törlesztési idő, a részben forgóeszközökre való felhasználhatóság és a kapcsolódó tanácsadások hatására növekedett.

Az idei, közel 2,5 ezer pályázó többsége kereskedelmi és szolgáltató kis- és középvállalkozás, ugyanakkor az igénylő kezdő vállalkozások 20 százalékos aránya jóval alacsonyabb a vártnál – mondta az MVA igazgatója.

Braun Márton tájékoztatása szerint még bonyolult, hosszadalmas a mikrohitelhez való hozzájutás, ezért továbbfejlesztik a rendszert: jövőre egyszerűbb lesz a pályázati eljárás; nem havi, hanem csak éves üzleti terv készítendő és a megszűnő pályázati bizottságok helyett a megyei irodák szakemberei döntenek a támogatásról. Hozzátette, hogy így jövőre kifogástalan üzleti terv esetén már 15 napon belül hozzájuthatnak hiteleikhez az igénylők.

Címkék: Vállalkozás