A kereskedőknek gyűjteniük kell a szárazelemeket

Hétfőtől hatályos az a rendelet, ami szerint a gyártóknak és kereskedőknek kell gondoskodniuk a használt energiaforrások begyűjtéséről és hasznosításáról - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hétfőn.

Az első elemgyűjtők szeptember végén jelennek meg Budapesten és a megyeszékhelyek boltjaiban, míg az országos rendszer kiépítése után, mintegy két év múlva több mint húszezer ponton lehet ingyen megszabadulni a veszélyes hulladékoktól. A visszagyűjtő rendszer kiépítését a gyártókat tömörítő szervezet, a RE’LEM Kht. végzi.

A rendelet szerint a gyártóknak a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok idén legalább 7 százalékát, jövőre 10 százalékát, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

A gyártóknak és importőröknek forgalmukkal arányos – kilogrammonként 560 forintnyi – biztosítékadási kötelezettséget ír elő a vonatkozó kormányrendelet. A környezetvédelmi felügyelőségek ennek az összegnek a terhére végeztethetik el a gyártók hulladékgazdálkodási feladatait, ha azok nem tesznek eleget a jogszabály előírásainak.

A rendelet hatályba lépése után valamennyi gyártónak nyilvántartásba kell vetetnie magát az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen. Ez a kötelezettség vonatkozik a tartozékként árusított, az ajándékba adott, valamint a készülékbe épített elem első hazai forgalmazóira is. Az adatok szerint egy négytagú család évente átlagosan fél kilogrammnyi elemet használ el, országosan így kétezer tonna veszélyes hulladék keletkezik.