Változik az áfa

Magyarország áfa-rendszere nem versenyképes – közölte napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc hétfőn. A miniszterelnök konkrét adópolitikai lépéseket nem ismertetett. A lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar gazdaság versenyében 2002-ig a magyar vezetett, azóta a szlovák; ennek oka elsősorban a 17 százalékos szlovákiai munkanélküliség, és ebből következően a magyarnál mintegy 20 százalékkal alacsonyabb szlovák [...]

Magyarország áfa-rendszere nem versenyképes – közölte napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc hétfőn. A miniszterelnök konkrét adópolitikai lépéseket nem ismertetett.

A lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar gazdaság versenyében 2002-ig a magyar vezetett, azóta a szlovák; ennek oka elsősorban a 17 százalékos szlovákiai munkanélküliség, és ebből következően a magyarnál mintegy 20 százalékkal alacsonyabb szlovák átlagbérek – mondta felszólalásában a kormányfő. Gyurcsány szerint ezért nem érdemes Szlovákia példáját követni.

A kormányfő közölte: a magyar adórendszer elemei közül egyedül az áfa nem versenyképes a térségben. Az áfakulcsok módosításával növelni kell a versenyképességet és kifehéríteni a gazdaságot, ugyanakkor biztosítani kell az államháztartás bevételeit is – vélte a kormányfő. Gyurcsány Ferenc az adórendszer megváltoztatására vonatkozó konkrétumokat, az önkormányzati rendszer reformját és a mezőgazdaságban tervezett lépések ismertetését a következő hetekre ígérte.

Korábban kormányzati források többször is közölték: az adórendszer átalakításával foglalkozó lépéseket hétfőn jelenti be a miniszterelnök. A sajtóban rendre megjelentek találgatások, hogy Magyarországon is egykulcsos lesz az adórendszer, ezeket azonban Veres János pénzügyminiszter mindannyiszor cáfolta, mondván: az „politikailag elfogadhatatlan”. A kétkulcsos áfarendszer bevezetéséről még ennél is több értesülés terjedt el, sőt azok vélelmezett hatását is boncolgatta a sajtó: a kicsi és a középső áfakulcs egységesítése ugyanis számos napi fogyasztási cikk drágulásával járna. A vállalkozások terheinek könnyítése érdekében a forgalomarányos helyi iparűzési adóhoz is hozzányúl majd a kormány a tervek szerint.

Szombaton Veres János pénzügyminiszter a távirati irodának úgy nyilatkozott: mindenképpen csökkennek az adók, folyik a szakmai háttérmunka. Veres egyedül az ekho 35 százalékos mértékét, illetve az érintettek körét nevezte már eldöntöttnek, így a kormány javaslatában szereplőnek. Azonban ehhez is hozzátette, hogy az ekho feltételeit nem rögzítették, erre az érintett szervezetekkel megkezdett egyeztetést követően kerülhet sor.