Internetes források az EU-ról

Sokak számára már a világháló az elsődleges információforrás. Az Európai Unióról magyar nyelven is számtalan oldalt dob ki internetes keresőnk.

Internetes böngészésre invitáljuk az olvasót, amelynek első állomásaként keressük fel az Unió hivatalos portálját. Számos magyar része is van már, de azért érdemes magunk mellé készíteni az angol–magyar szótárunkat, hogy eligazodjunk az uniós terminológiában. Az Európai Unió hivatalos portálját, az úgynevezett Európa Szervert az Európai Bizottság 1995-ben hozta létre azzal a céllal, hogy központi adatbázisul szolgáljon Európa, sőt a világ polgárai számára az unió tevékenységeivel, intézményeivel, politikájával, híreivel kapcsolatosan.

Az europa.eu.int címen megtalálható oldal 6 fő részre tagolódik:
1. A főoldalon mindennap elolvashatjuk a legfrissebb uniós híreket, közleményeket.
2. A Közösség portálja átfogó összefoglalást nyújt minden egyes tevékenységéről, az adózástól a környezetvédelmen át a versenypolitikáig. Az egyes politikákra kattintva eljuthatunk a közös intézmények (Európai Bizottság, Európai Parlament, Európai Tanács, Európai Ombudsman stb.) adott területet érintő releváns oldalaira, hivatalos kiadványokhoz, statisztikákhoz, jogi szövegekhez, hatályos jogszabályokhoz. Sőt, ha nem sikerülne eligazodni az információrengetegben, akár internetes vagy telefonos segítséget is kérhetünk.
3. Szintén külön szekcióból juthatunk el az egyes intézmények közvetlen oldalaira. Az uniót irányító intézményeken kívül helyet kaptak ezen az oldalon a pénzügyi, tanácsadó, intézményközi szervek, továbbá az úgynevezett decentralizált szervezetek, ügynökségek linkjei is.
4. A dokumentumok címszó alatti találhatjuk az Európa Szerver egyik leghasznosabb gyűjteményét. Az egyes intézmények dokumentumai között például az Európai Parlament Europarl.eu.int oldalára linkelve az ott közzétett különböző típusú dokumentumok ismertetését találhatjuk (például: napirendek, jelentés- és véleménytervezetek, parlamenti bizottságok által elfogadott jelentések, plenáris ülések jegyzőkönyvei, parlamenti kérdések). Az Európa Tanács üléseiről szóló beszámolók, jegyzőkönyvek és a tanácsi üléseket követő sajtóközlemények, az Európa Tanács elnökének a nyitóüléseken elhangzott beszédei szintén megtalálhatók az adott szekcióban. További intézmények jelentéseihez, kiadványaihoz is hozzáférhetünk.
5. Az uniós statisztikákat összegyűjtő Eurostat weboldalról letölthetünk közvélemény-kutatásokat, közbeszerzési útmutatókat, a támogatások és kölcsönök összefoglalásait vagy akár címjegyzéket. Az Európa Önökért portál az állampolgároknak és vállalkozásoknak szóló gyakorlati on-line tájékozató oldal, illetve a Te Hangod szolgáltatás is helyet kapott a szerveren, amely lehetőséget ad arra, hogy az állampolgárok az egyes politikák kialakításába, változtatásába közvetlenül megoszthassák véleményüket, tapasztalataikat az unió szakembereivel.
6. Az oldal jobb oldalán elhelyezett úgynevezett Gyorshivatkozásokkal pedig az épp legaktuálisabb témákra, illetve kapcsolódó oldalakra ugorhatunk. Mindössze egyetlen kattintással elolvashatjuk többek között az unió teljes alkotmánytervezetét akár magyar nyelven is, illetve a jelenlegi luxemburgi elnökség hivatalos weboldalára is eljuthatunk.
A számos kapcsolódó hasznos oldal közül néhányat részletesebben is bemutatunk.

EUR-lex

Az EUR-lex az európai uniós jog hivatalos weboldala. Itt elérhető minden hatályban lévő jogszabály, illetve minden uniós intézmény digitális archívuma mind a 20 uniós nyelven, tehát magyarul is. Az oldal konzultációs lehetőséget is felkínál a jog alkalmazásához, megértéshez. A dokumentumokat és információkat a legtöbb esetben térítésmentesen tölthetjük le az alábbi témák alapján:
• Az Európai Unió Hivatalos Lapja
•  Alapszerződések, egyezmények
•  Hatályban lévő joganyagok
•  Előkészítés alatt álló joganyagok, dokumentumok
•  Jogesetek
•  Parlamenti kérdések
A különböző formátumban elérhető dokumentumok között számos kritérium szerint böngészhetünk: például a dokumentum száma, típusa, megjelenési adatai vagy kulcsszavai alapján.

EURES – Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja

Az Európai Foglalkozatási Szolgálat Együttműködési Hálózatot azért hozták létre, hogy az Európai Gazdasági Térségen belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását, a határon átívelő munkavállalást. A hálózatban Svájc is részt vesz. A hálózat partnerei között találhatunk országos foglalkoztatási szolgálatokat, szakszervezeteket és munkáltatói szervezeteket. A hálózatot az Európai Bizottság koordinálja.

A portál a következő konkrét szolgáltatásokat nyújtja:
1. Állás- és munkaerő-kereső: Számos kritérium alapján ingyenesen böngészhetjük az adatbázist akár munkáltatóként, akár munkakeresőként. Szintén térítésmentesen tölthetjük fel saját önéletrajzunkat vagy keresgélhetünk az önéletrajzok között mint munkaadó.
2. Élet és Munka:
– Gyakorlati, jogi és adminisztratív kérdésekben széles körű információkat kínál ahhoz, hogy az álláskeresők és a munkáltatók jól megalapozott döntést tudjanak hozni a mobilitással kapcsolatban.
– Munkaerőpiac információs adatbázis: tájékoztatást nyújt az egyes tagállamok munkaerőpiacának trendjeivel kapcsolatban régiókra, gazdasági szektorokra bontva.
3. Oktatás és Képzés: Az Európai Bizottság PLOTEUS szolgáltatása által biztosított Tanulás szekció európai oktatási és képzési lehetőségekkel kapcsolatos információkat tartalmaz: felsőoktatási intézmények honlapjait, képzési programok adatbázisait, iskolákat stb.

Európa Önökért

Az Európa Önökért portál gyakorlati tájékoztatást ad magánszemélyeknek és vállalkozásoknak jogaikról és lehetőségeikről az EU-ban. Gyakorlati segítséget nyújthat például akkor, amikor európai állampolgárok egy másik EU országban kívánnak dolgozni vagy tanulni, vagy ha európai vállalkozások az EU-ban máshol szeretnének letelepedni vagy új fióktelepet nyitni.

Adatokat, statisztikákat, szabályokat és más információforrásokra mutató linkeket összegyűjtve az „Európa Önökért – vállalkozásokért” választ vagy tanácsot adhat olyan kérdésekben, mint például:
•  Szeretne gazdasági tevékenységet folytatni az európai belső piacon?
•  Üzlettársat keres az EU-n belül? Közbeszerzési pályázatokon való részvételről szeretne többet megtudni?
•  Üzlettársat keres az EU-n belül?
•  Közbeszerzési pályázatokon való részvételről szeretne többet megtudni?
•  Ki akarja terjeszteni üzleti tevékenységét egy másik EU- országba?
•  Vagy csupán megbízható információs forrásra van szüksége az európai belső piacról?

Források után kutatva – TED

A TED internetes alkalmazása lehetővé teszi az érdekelt felhasználók számára a hozzáférést az Európai Unió Hivatalos Lapjának legújabb kiadásához, valamint az elmúlt öt év során az ennek Kiegészítésében megjelent valamennyi dokumentum archívumához. Hierarchikusan szervezett index segíti a legutóbbi kiadás óta készült dokumentumok áttekintését, lehetővé téve a felhasználók számára a dokumentumok megtekintését és a dokumentumok közötti keresést. A Tenderek keresése funkció lehetővé teszi meghatározott dokumentumok célzott keresését.

A főigazgatóságok oldalai

Amennyiben uniós források után kutatunk a világhálón, érdemes a vállalatunk, intézményünk tevékenységével összefüggő uniós politika főigazgatóságának honlapját is felkeresni, mivel a különböző közösségi programok tendereit, pályázati felhívásait (az Európai Unió Hivatalos Lapján kívül) általában a kiíró és egyben felelős intézmény weboldalán hirdetik meg. Letölthetjük az oldalról a pályázati nyomtatványokat, kitöltési útmutatókat, illetve már megvalósult projektekről is összefoglalókat kaphatunk.

CORDIS – Közösségi Kutatási és Fejlesztési Információs Szolgáltatás

A legújabb híreket, fejlesztéseket és európai innováció és K+F kezdeményezéseit taglalja. Ezenkívül ingyenesen vehetjük igénybe számos hasznos szolgáltatását, mint keresés a támogatások között, potenciális partnerek felkeresése, saját, illetve intézményünk profiljának feltöltése és az érdeklődési körünk meghatározása, utalva az esetleges projektekben való részvételi szándékainkra. A portál része továbbá: az EU6 Kutatási és Fejlesztési Keretprogram és az Európai Kutatási Térség hivatalos oldalai, illetve külön részt szenteltek az egyes tagállamok nemzeti innovációs tevékenységének, kapcsolódó oldalaiknak.


Webes címek gyűjteménye:
•  Európa Szerver: http://europa.eu.int
• EUR-lex ( Hivatalos hatályos uniós joganyag-gyűjtemény): http://europa.eu.int/eur-lex/lex/hu/index.htm
•  EURES – Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja: http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=hu
•  Európa Önökért – Gyakorlati tudnivalók vállalkozásoknak, állampolgároknak: http://europa.eu.int/youreurope/index_hu.html
• TED – On-line európai tender kereső: ted.publications.eu.int
• EuropeAid – http://europa.eu.int/comm/europeaid/index_en.htm
•  SIMAP – Európai Közbeszerzési Információk – http://simap.eu.int
• Az EU Közlekedési Főigazgatóságának portálja: (http://europa.eu.int/comm/transport/index_en.html)
•  Marco Polo Közösségi Program: http://europa.eu.int/comm/transport/marcopolo/index_en.htm
•  CORDIS – Közösségi Kutatási és Fejlesztési Információs Szolgáltatás – http://www.cordis.lu