Konszenzus az élelmiszerbiztonsági határozatról

parlamentben végszavazás előtt áll az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés hatékonyságának növeléséről szóló országgyűlési határozat, amely felkéri a kormányt az élelmiszerbiztonsági rendszer intézményi és szabályozási kereteinek megteremtésére. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés hatékonyságának növeléséről szóló országgyűlési határozat elfogadásával olyan munka kezdődik, amelynek révén együttműködőbb, hatékonyabb élelmiszerbiztonsági rendszert lehet elérni – mondta Gőgös Zoltán (MSZP) képviselő, az élelmiszerbiztonsági munkacsoport vezetője kedden. [...]

parlamentben végszavazás előtt áll az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés hatékonyságának növeléséről szóló országgyűlési határozat, amely felkéri a kormányt az élelmiszerbiztonsági rendszer intézményi és szabályozási kereteinek megteremtésére.

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés hatékonyságának növeléséről szóló országgyűlési határozat elfogadásával olyan munka kezdődik, amelynek révén együttműködőbb, hatékonyabb élelmiszerbiztonsági rendszert lehet elérni – mondta Gőgös Zoltán (MSZP) képviselő, az élelmiszerbiztonsági munkacsoport vezetője kedden. A módosítójavaslatokat hétfőn a parlament megszavazta, és a dokumentum végszavazás előtt áll. A képviselők támogatták azt a módosítójavaslatot, hogy a kistermelői kimérésre, értékesítésre vonatkozó szabályokat a kormány dolgozza ki. A határozat felkéri a kormányt, hogy alakítsa ki a komplex élelmiszerbiztonsági rendszer intézményi és szabályozási kereteit.

A mezőgazdasági bizottság élelmiszerbiztonsági munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta, hogy a határozat elfogadása után a munkacsoport figyelemmel kíséri az élelmiszerbiztonsági helyzet alakulását, a dokumentumban foglaltak megvalósulását. Gőgös szerint őszre olyan rendszer alakulhat ki Magyarországon, amely hosszú távon garantálja az élelmiszerbiztonságot, a magyar termelők versenysemleges pozícióját.
Szabó József Nándor (Fidesz) elmondta, hogy pártja támogatja a javaslatot. Kiemelte: a határozati javaslat végrehajtása révén hatékonyabb munkát lehet végezni az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés területén. Úgy vélekedett, hogy az élelmiszerbiztonsági kihívások jócskán adnak még teendőt, és eredményt konszenzuson alapuló gyors intézkedésekkel lehet elérni.