Hiteltipp: Gyorskölcsön napok alatt

Egyre több hitelintézet lép porondra olyan, kifejezetten kis- és középvállalkozók számára kialakított konstrukcióval, amely gyors hitelfolyósítással nyújt viszonylag rövid időszakra kölcsönt.

A futamidő jellemzően egy év, automatikusan meghosszabbodhat. A hitel célja ezekben az esetekben elsősorban az átmeneti likviditáshiány fedezése (például áfa-befizetési kötelezettség miatt), de kölcsöncél lehet a forgóeszköz-finanszírozás, esetleg kisebb beruházások költségeinek fedezése is. Több bank teljesen szabad felhasználást tesz lehetővé. A hitel fő „erénye”, nevével egybecsengően az, hogy a bírálat és a kölcsön folyósítása rendkívül hamar, a hitelkérelmi dokumentáció benyújtását követő néhány napot követően megtörténik.

A folyamat gyorsítására a bankok sztenderdizált bírálati eljárásokat alkalmaznak. Az úgynevezett scoring alapú, a szubjektív bírálati elemeket kizáró módszer lényege, hogy a bírálathoz csak a legszükségesebb ügyféladatokat kérik be (fedezet, cég főbb számviteli adatai stb.), és a vállalati ügyfél egyedi hitelképességi jellemzőit pontozzák. Az az ügyfél hitelképes, amely megszerezte a szükséges pontokat. Fedezetként e kölcsöntípusnál jellemzően ingatlanjelzálogot számítanak be, de akad példa számlabetétre, illetve az egyéb vállalati kölcsönöknél már megszokott biztosítékokra is.

Az újabban a kkv-piac felé nyitó Commerzbank például a céges ingatlanfedezet mellett árbevétel-engedményezést, kezességvállalást is elfogad fedezetként (ezekben az esetekben a cég elmúlt 2-3 évi teljesítménye a hitelbírálat alapja). A kamatteher a legjobb vállalati adósoknak számított (prime rate) kamat, megtetézve legfeljebb 4 százalékkal.

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) erénye, hogy akár újonnan induló cégeknek is hitelez megfelelő mutatók esetén. A régebb óta működő cégeknél többek közt az utolsó lezárt pénzügyi év adatait – és az esetleges kapcsolt vállalkozások alapvető számait – kérik be, a hitelfedezet nemcsak ingatlan lehet.

Az OTP Bank csak tehermentes ingatlant fogad el gyorskölcsöne fedezeteként, de az ingatlannak nem feltétlenül kell a cég tulajdonában lennie (lehet például az ügyvezető birtokában). A kölcsönösszeg mértéke a jelzálogfedezet menekülési (hitelbiztosítéki) értékének legföljebb 60 százalékára rúghat. A legnagyobb hazai pénzintézet így értelemszerűen egyáltalán nem vizsgál üzleti terveket. Egyedi vonás, hogy az OTP-gyorshitel futamideje akár 5 év is lehet, illetve legfeljebb 40 millió forint értékű euró vagy USA dollár alapú devizakölcsönre is mód van.

A Raiffeisen Bank alapvetően magánügyféli betét elhelyezését kéri biztosítékként céges gyorskölcsönéhez, amelynek nem szabtak felső határt. Privát és vállalati bankszámlát is kell nyitni tehát a banknál az 1, 3, 6, illetve 12 havi futamidejű, automatikusan hosszabbítható kölcsön megszerzéséhez. A Raiffeisen a magánbetétre természetesen kamatot számít, így az ügyfélnek csak a betéti és hitelkamat közti különbözetet kell megfizetnie.