Megnyílt a Construma építőipari szakvásár

A következő tíz évben az ipar és azon belül is az építőipar lesz az előrejelzések szerint a legdinamikusabban fejlődő ágazat – hangsúlyozta Kiss Péter kedden. A kancelláriaminiszter erről a 24. Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás megnyitóján beszélt. A miniszter elmondta: tavaly az építőipar teljesítménye megközelítően hét százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, és az idei [...]

A következő tíz évben az ipar és azon belül is az építőipar lesz az előrejelzések szerint a legdinamikusabban fejlődő ágazat – hangsúlyozta Kiss Péter kedden. A kancelláriaminiszter erről a 24. Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás megnyitóján beszélt.

A miniszter elmondta: tavaly az építőipar teljesítménye megközelítően hét százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, és az idei januári adatok is kedvezőek, mintegy 8 százalékos növekedés volt az előző év januárjához viszonyítva.

Az elmúlt 15 év során a legtöbb lakás tavaly épült, elérte a 44 ezret, negyedével haladva meg az előző évit, mondta Kiss Péter. A miniszter úgy vélekedett, a kedvező tendencia folytatását jelenti, hogy 2005-ben 276 milliárd forintra emelkedik a családok számára biztosított állami lakástámogatás összege. Ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár adóforintjából évi 28 ezer forinttal támogatja az állam a fiatalok lakáshoz jutását – fogalmazott.

A miniszter kitért arra, hogy a Fészekrakóprogramban a legrászorultabbak kapnak esélyt a lakáshoz jutáshoz. A programban február óta 72 ezer érdeklődő jelentkezett, és az idén minden negyedik új lakást a program nyújtotta hitelekből vehetnek meg.

A Construma április 9-ig, szombatig tart nyitva. Az építőipari szakkiállításon 21 ország 932 kiállítója mutatja be kínálatát 38 ezer négyzetméteren a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Jelentős a külföldi látogatók jelenléte: 20 országból 120 cég érkezett. Az idén először fogadja látogatóit a Construma önállóan, a korábbi társkiállításától, a Hungarotherm épületgépészeti szakkiállítástól eltérő időpontban.