Szerbia eddig több mint 1400 vállalatot privatizált

Szerbiában 2001 óta 1406 állami céget privatizáltak, a magánosításból befolyt összeget a szerb privatizációs ügynökség vezetője 1,5 milliárd euróra becsli.Az ügynökség adatai szerint még mintegy 1500 állami cég vár eladásra, de a jelentkezők – különösen a külföldiek – nem tolonganak, mert erősen eladósodott vállalatokról van szó.A külföldi vásárlók aránya a privatizáció eddigi szakaszában is alacsony [...]

Szerbiában 2001 óta 1406 állami céget privatizáltak, a magánosításból befolyt összeget a szerb privatizációs ügynökség vezetője 1,5 milliárd euróra becsli.

Az ügynökség adatai szerint még mintegy 1500 állami cég vár eladásra, de a jelentkezők – különösen a külföldiek – nem tolonganak, mert erősen eladósodott vállalatokról van szó.

A külföldi vásárlók aránya a privatizáció eddigi szakaszában is alacsony volt, – mindössze 5 százalék – mindazonáltal a privatizációs bevételek 60 százalékát a külföldieknek értékesített cégek adták. Ez egyben azt jelenti, hogy a legjobb, egykor állami szerb cégek ma külföldi kézben vannak.

Az idei évre mintegy 500 cég eladását tervezik, de az első két hónapban ezek közül csak 31 talált vevőre