Észak-alföldi Régió – stratégiai koncepció

Amíg a kormány a 2007-2013. közötti időszakban a versenyképességet tekinti a fejlesztésben elsődlegesnek, addig az Észak-alföldi Régióban egyenrangú, elsődleges helyen szerepel a versenyképesség és a felzárkóztatás, vagyis a térségi esélyteremtés – közölte Tokár István, a régiótanács elnöke pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben, miután a testület elfogadta a térség 2007-2013-ra szóló regionális fejlesztési koncepcióját.Tájékoztatása szerint elsősorban az innováció-vezérelt [...]

Amíg a kormány a 2007-2013. közötti időszakban a versenyképességet tekinti a fejlesztésben elsődlegesnek, addig az Észak-alföldi Régióban egyenrangú, elsődleges helyen szerepel a versenyképesség és a felzárkóztatás, vagyis a térségi esélyteremtés – közölte Tokár István, a régiótanács elnöke pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben, miután a testület elfogadta a térség 2007-2013-ra szóló regionális fejlesztési koncepcióját.

Tájékoztatása szerint elsősorban az innováció-vezérelt technológiák elterjesztése, a logisztikai fejlesztések, a korszerű feldolgozóipar bővítése, a természeti és kulturális erőforrásokra támaszkodó turizmus fejlesztése és a vidéken élők életminőségének a javítása szerepel prioritásként a stratégiai koncepcióban.

“Az Észak-alföldi Régió végleges fejlesztési stratégiáját várhatóan szeptemberben fogadhatja el a régiótanács” – tette hozzá. Tokár István tájékoztatott arról is, hogy 2005-ben csaknem 8 milliárd forint decentralizált állami költségvetési keret áll a régiótanács rendelkezésére, amit pályázati úton osztanak szét.

Elmondta azt is, hogy ebből valamivel több mint 3 milliárd forint a terület- és régiófejlesztési célirányzat. Tokár István tájékoztatott arról, hogy az első pályázatokat március 5. és 10. között teszik közzé, s azok beadási határideje április 15, de hiánypótlásra még május 9-ig lesz lehetőség.

“Egy-egy pályázó 20-150 millió forint közötti összeget nyerhet el; az első kifizetésekre már a nyár elején sor kerül” – mondta debreceni sajtótájékoztatóján Tokár István.