Újszerű foglalkoztatási formák Európában

A rugalmas munkaidő szervezési módok nem csak a munkaadók versenyképességét javítják, de kedvezőek lehetnek a munkavállalóknak is – véli az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél legújabb számában közzétett tanulmány.A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható hírlevél szerint az európai munkahelyeken az elmúlt évek egyik legmarkánsabb változását az újszerű munkaidőmodellek alkalmazása jelentette. A rugalmas munkaidő [...]

A rugalmas munkaidő szervezési módok nem csak a munkaadók versenyképességét javítják, de kedvezőek lehetnek a munkavállalóknak is – véli az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél legújabb számában közzétett tanulmány.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható hírlevél szerint az európai munkahelyeken az elmúlt évek egyik legmarkánsabb változását az újszerű munkaidőmodellek alkalmazása jelentette. A rugalmas munkaidő beosztással, részmunkaidővel az otthoni elfoglaltságok is jobban ütemezhetők.

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért adatai azt mutatják, hogy Európában jelenleg a férfiaknak csak 28 százaléka, a nőknek pedig 31 százaléka dolgozik hagyományos munkaidőmodell szerint. Ez főként a határozatlan idejű szerződést, teljes munkaidős beosztást jelenti. Ezt az átlagot elsősorban az északi országok nagyarányú részmunkaidős foglalkoztatásával éri el Európa.

A tanulmány ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az Európai Unióban az új munkahelyek 80 százalékát a kis- és közepes méretű vállalatok kínálják, s e vállalati méret lehetőségei a rugalmas munkavégzésben sokkal korlátozottabbak. Az új megoldások bevezetésében általában a nagyvállalatok, és a közszolgálatok játszanak lényegi szerepet.

Egy a múlt évben elfogadott jogszabály szerint például a görög kormány bejelentette, hogy a közszolgálatba több mint 10 ezer részmunkaidős dolgozó felvételét tervezi. A helyi, regionális és megyei hatóságoknak a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy részmunkaidős munkavállalókat toborozzanak, határozott időre szóló munkaszerződést kössenek velük.

A részmunkaidős alkalmazottakra elsősorban olyan területeken számítanak, mint az idősek otthoni gondozása, az iskolákban és környékükön a biztonsági szolgálat, a bevándorlók társadalmi beilleszkedésének elősegítése, a kulturális rendezvények intézése és egyéb nonprofit tevékenységek. A részmunkaidős foglalkoztatás közszolgálati bevezetésével a görög kormány a magánszektor munkaadói számára kíván követendő példát mutatni – utal rá a hírlevél.