9,8 százalékkal drágul az áram

Február 1-jén átlagosan 9,8 százalékkal emelkedik a villamos energia ára – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter pénteken, miután aláírta az új energiaárakról szóló rendeletet.Az idén bevezetett szociális tarifának megfelelően a lakosság 1320 kilowattóránál kevesebbet fogyasztó része 4,3 százalékkal fizet majd többet az áramért. A kedvezmény a lakosság 51,3 százalékát, 2,5 millió fogyasztót érinti. A [...]

Február 1-jén átlagosan 9,8 százalékkal emelkedik a villamos energia ára – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter pénteken, miután aláírta az új energiaárakról szóló rendeletet.

Az idén bevezetett szociális tarifának megfelelően a lakosság 1320 kilowattóránál kevesebbet fogyasztó része 4,3 százalékkal fizet majd többet az áramért. A kedvezmény a lakosság 51,3 százalékát, 2,5 millió fogyasztót érinti. A lakossági fogyasztókat érintő átlagos, a szociális tarifán túli fogyasztást is figyelembe vevő áremelkedésa tavalyi inflációval megegyező mértékű, 6,8 százalékos lesz – mondta a tárcavezető.

Ez azt jelenti, hogy minden háztartás számára évi 1320 kilowattórás fogyasztásig 4,3 százalék lesz a drágulás, afelett pedig a fogyasztás növekedésével egyre nagyobb drágulási ütem érvényesül, de legfeljebb az átlagos 9,8 százalékos szintig – fejtette ki a tárca helyettes államtitkára. Hatvani György hozzáfűzte, hogy a kedvezményes tarifa felső határát egy négy főből álló háztartás átlagos áramfogyasztására szabták meg. Az új rendszer alapján a 2004-ben 32,125 forintos kilowattóránkénti fogyasztói ár a lakosság szociális kedvezmény alá eső része számára 33,50 forintra emelkedik, a második tömbben pedig 35 forintra nő áfával együtt.

A nem lakossági körbe tartozó fogyasztók, azaz az ipar és a közintézmények esetében az átlagos áremelkedés 12 százalék. Kóka János ezt azzal magyarázta, hogy a nem lakossági fogyasztókra vonatkozó, átlag feletti drágulás teszi lehetővé azt, hogy a rendszer külön költségvetési forrást nem igényelve, belső átcsoportosításokkal kövesse az igazságosság és a méltányosság szempontjainak érvényesülésével a kőolaj és a földgáz beszerzési árának növekedését.

A rendszer anélkül vált igazságosabbá, hogy az adófizetőktől forrásokat kellene elvenni a legrászorultabbak támogatására – hangsúlyozta a miniszter, aki újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ipari és közintézményi emelés mértékét már bekalkulálták az idei inflációs előrejelzésnél, így azon felüli begyűrűző hatástól nem kell tartani.