Január végéig kérhetnek támogatást a kistérségi társulások

Január végéig nyújthatják be igénylésüket normatív működési támogatásra a már megalakult többcélú kistérségi társulások.  Lamperth Mónika a kormány ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a költségvetésből e célra elkülönített 9 milliárd forint elosztásáról február elején születik döntés, amelyet február 22-ig rendeletben tesz közzé a belügyi és a pénzügyi tárca vezetője. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a normatív alapú [...]

Január végéig nyújthatják be igénylésüket normatív működési támogatásra a már megalakult többcélú kistérségi társulások. 

Lamperth Mónika a kormány ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a költségvetésből e célra elkülönített 9 milliárd forint elosztásáról február elején születik döntés, amelyet február 22-ig rendeletben tesz közzé a belügyi és a pénzügyi tárca vezetője. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a normatív alapú támogatásból a többcélú kistérségi társulások két csoportja részesülhet.

Pályázhatnak az olyan, már 100 százalékosan megalakult társulások, amelyeknek tagjai a kistérségbe tartozó összes település, illetve azok az 50-60 százalékos arányban megalakult társulások, amelyek a társulási megállapodást 2004. november 30-ig aláírták, és a törvényi feltételeknek megfelelnek.

A támogatás elnyerésének feltétele az első társulási csoport esetében, hogy a településeknek társulniuk kell a közoktatási, a szociális, valamint a területfejlesztési feladatok ellátására. A másik csoport esetében a kötelező közoktatási és szociális feladatok mellett mozgó könyvtár létesítésére, vagy belső ellenőrzésre kell társulnia – mondta. Hozzátette: egyelőre nincs pontos adat arról, mennyi a feltételeknek megfelelő többcélú kistérségi társulás létezik, a közigazgatási hivatalok január közepéig tájékoztatják erről a Belügyminisztériumot.

Tavaly 7, 7 milliárd forintot osztottak ki a többcélú kistérségi társulások megalakításának támogatására, az idén az új társulásokat 6, 4 milliárd forinttal támogatják. A már megalakult társulásoknak járó támogatás felhasználható személyi juttatásokra, dologi kiadásokra, valamint minden olyan működési kiadásra, amely a közös feladatellátást szolgálja. A többcélú kistérségi társulások támogatása 2006-ban beépül a normatív állami hozzájárulások rendszerébe, ezáltal kiszámíthatóvá válik az önkormányzatok finanszírozása.