Túlkínálat a lakáspiacon

Stagnáló lakáspiac – erőteljes túlkínálat. A lakáshitelezésben történt változások miatt egyharmaddal kevesebben tervezik, hogy új otthont vásárolnak és a használt lakások piaca is áll. Ugyanakkor a beruházók nem álltak le az építésekkel. A GKI Gazdaságkutató Intézet a 3. negyedéves helyzetről tájékoztatta az újságírókat. A lakáspiac áll, a kereslet az államilag támogatott hiteleket érintő tavalyi intézkedések [...]

Stagnáló lakáspiac – erőteljes túlkínálat. A lakáshitelezésben történt változások miatt egyharmaddal kevesebben tervezik, hogy új otthont vásárolnak és a használt lakások piaca is áll. Ugyanakkor a beruházók nem álltak le az építésekkel. A GKI Gazdaságkutató Intézet a 3. negyedéves helyzetről tájékoztatta az újságírókat.

A lakáspiac áll, a kereslet az államilag támogatott hiteleket érintő tavalyi intézkedések nyomán még mindig nem tért magához, a beruházók viszont még építkeznek, ezért egyre inkább az erős túlkínálat a jellemző – ismertette a GKI Gazdaságkutató Rt. harmadik negyedéves felmérését Akar László vezérigazgató.

Mint mondta, az épülő új lakások száma idén megközelíti a tavalyi 35 ezres szintet. A szakma éppen emiatt számít a piac tisztulására. Az ingatlanszektor ugyanis elérkezett a nyugat-európai állapothoz, amikor már nem lehet akármit akármennyiért eladni.

A lakosság a kutatóintézet szerint egyre kevésbé gondolkodik lakásfelújításban, vagy vásárlásban, így aztán – az építési telkeket kivéve – minden ingatlan típus ára infláció alatt nő jövőre. A használt lakásoké pedig szinte egyáltalán nem, használt lakásból ugyanis még nagyobb a túlkínálat, mint újból.

A használt lakások piacának lassúságát ráadásul az is segíti, hogy az emberek az elmúlt évek fellendülése után nem hajlandóak beletörődni, hogy használt lakásuk nem ér annyit, amennyit kapni szeretnének érte.