Egy hét múlva Foodapest

Az idén a hetedik alkalommal szervezi meg a Foodapest Nemzetközi Élelmiszer, Ital és Élelmiszer-gépipari Szakkiállítást a Hungexpo Rt. a kőbányai vásárvárosban november 23-26. között – mondta Szebeni Márton, a kiállítás igazgatója kedden Budapesten, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatóján.A Foodapest szakkiállítás Közép-Európa legjelentősebb élelmiszer-ipari szakvásárává vált az elmúlt egy évtizedben – hangoztatta az igazgató, amelyen most 30 [...]

Az idén a hetedik alkalommal szervezi meg a Foodapest Nemzetközi Élelmiszer, Ital és Élelmiszer-gépipari Szakkiállítást a Hungexpo Rt. a kőbányai vásárvárosban november 23-26. között – mondta Szebeni Márton, a kiállítás igazgatója kedden Budapesten, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatóján.

A Foodapest szakkiállítás Közép-Európa legjelentősebb élelmiszer-ipari szakvásárává vált az elmúlt egy évtizedben – hangoztatta az igazgató, amelyen most 30 ország 770 kiállítója mutatja be termékeit és szolgáltatásait több mint 18 ezer négyzetméteren. A szakrendezvényen a kiállítók több mint fele élelmiszerekkel, 15 százalékuk élelmiszeripari gépekkel, 12 százalékuk italokkal, 10 százalékuk csomagolástechnikai eszközökkel, 7 százalékuk információs szolgáltatással, 1 százalékuk pedig kereskedelemtechnikai berendezésekkel jelentkezik.

A kiállítók közül a cégek 61 százaléka magyar, 39 százalékuk külföldi. Itt lesznek Németországból az észak-rajna-vesztfáliai és a Brandenburg tartományi cégek, Spanyolországból a Kanári-szigetekről, valamint Castillia és Leon tartományból is érkeznek kiállítók. A szervezők a kiállításhoz kapcsolódva szakmai rendezvényeket, konferenciasorozatokat rendeznek az élelmiszeriparról.

A kiállításhoz kapcsolódva az idén Magyarországon találkoznak a visegrádi négyek agrárminiszterei november 25-én. Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára az MTI-nek elmondta: a múlt évben a magyar élelmiszeripar termelési értéke több mint 2.600 milliárd forint volt. Ez az idén folyóáron számítva várhatóan az első tízhavi adatokat alapul véve 1-2 százalékkal mérséklődik a múlt évhez képest.

A magyar élelmiszeripar árbevétele tavaly mintegy 2.300 milliárd forintot tett ki, amely az idén várhatóan emelkedik, az érdekképviseleti szervezet mintegy 6 százalékos termelői árnövekedést regisztrált az idén. A főtitkár elmondta, hogy ebben az évben a belföldi értékesítés volumene a múlt évihez képest 3-4 százalékkal lesz kevesebb előreláthatólag. Ezt a volumencsökkenést a várhatóan 10 százalékos exportnövekedés sem tudja ellensúlyozni.

Hátrányos Piros László szerint, hogy növekszik az élelmiszerimport, elsősorban az újonnan belépett uniós tagállamokból. Piros László rámutatott: az élelmiszeripar árbevételarányos nyeresége igen alacsony, 3 százalék körül mozog. A múlt évben az élelmiszeripar összprofitja mintegy 50 milliárd forinttal mérséklődött. Főként a hús-, a baromfi és a tejipar szenvedett el érzékeny veszteségeket. Az idén várhatóan a söriparban lesznek jelentős veszteségek – mondta a főtitkár.

A főtitkár kitért a paprikabotrányra, amelyet szerinte a hatóságok megfelelően kezeltek, és gyorsan intézkedtek, megakadályozva a botrány eszkalálódását. A főtitkár jelezte azt is, hogy szennyezett paprikát más országokban is találtak, ám ezek nem Magyarországról származtak. Úgy vélte, hogy az unió élelmiszerbiztonsági rendszerét felül kell vizsgálni, mivel “lyukak” vannak rajta.