Újraszámolt agrárpiaci támogatások

Az unió tagállamaiban eredetileg tervezettnél 224 millió euróval kevesebb jut mezőgazdasági támogatásra 2005-ben. Az Európai Bizottság 224 millió euróval lefelé módosította a 2005-ös uniós mezőgazdasági költségvetést, agrárpiaci változásokra, az euró-dollár árfolyam ingadozására és más tényezőkre hivatkozva. Az új agrárbüdzsé így 43,83 milliárdról 43,61 milliárdra módosul. Noha az új adat az EU egészére vonatkozik, a változás [...]

Az unió tagállamaiban eredetileg tervezettnél 224 millió euróval kevesebb jut mezőgazdasági támogatásra 2005-ben.

Az Európai Bizottság 224 millió euróval lefelé módosította a 2005-ös uniós mezőgazdasági költségvetést, agrárpiaci változásokra, az euró-dollár árfolyam ingadozására és más tényezőkre hivatkozva. Az új agrárbüdzsé így 43,83 milliárdról 43,61 milliárdra módosul.

Noha az új adat az EU egészére vonatkozik, a változás elsősorban mégis az új tagállamokat érinti. A csatlakozási szerződés értelmében ugyanis az új tagállamok készpénztámogatásban is részesülnek néhány évig, hogy költségvetési helyzetük ne romoljon ahhoz képest, ami tagságuk előtt volt.

Csakhogy ha az agrárpiaci támogatások kisebbek lesznek a vártnál, a készpénz-kompenzációnak is nagyobbnak kellene lennie. Erre viszont nincsen mód – mutatnak rá új tagállamokból származó brüsszeli diplomaták -, mert a csatlakozási szerződést már nem lehet módosítani.