Adókalkulátror – ki mennyit nyer az adókulcsok változásával?

A pénzügyminisztérium honlapján mindenki kiszámolhatja, mennyit nyer vagy veszít a személyi jövedelem adókulcsok változásával.A jövő évi személyi jövedelemadó szabályok várhatóan az adófizetők kétharmadát, mintegy 2,7 millió adózó állampolgárt kedvezőbb helyzetbe hoznak.Az adómódosítások összességében, mintegy 100 milliárd forintot adnak vissza az adófizetőknek, amennyiben a parlament jóváhagyja a kormány  által elfogadott és beterjesztett szabályokat.A leglényegesebb változás, hogy [...]

A pénzügyminisztérium honlapján mindenki kiszámolhatja, mennyit nyer vagy veszít a személyi jövedelem adókulcsok változásával.

A jövő évi személyi jövedelemadó szabályok várhatóan az adófizetők
kétharmadát, mintegy 2,7 millió adózó állampolgárt kedvezőbb helyzetbe
hoznak.

Az adómódosítások összességében, mintegy 100 milliárd forintot
adnak vissza az adófizetőknek, amennyiben a parlament jóváhagyja a kormány  által elfogadott és beterjesztett szabályokat.

A leglényegesebb változás, hogy az adótábla két kulcsossá válik és
míg az idén csak 800 ezer forintos jövedelemhatárig, addig jövőre már 1,5 millió forintos éves jövedelemig lehet adót fizetni a legalacsonyabb, 18 százalékos kulccsal.

Hogy ki mennyit nyer a tervezett adórendszeren, ennek gyors
kiszámításához a Pénzügyminisztérium segítséget nyújt. A tárca honlapján – www.pm.gov.hu – szerdától működik az az adókalkulátor (Adókalkulátor 2004- 2005), ami megkönnyíti a számolást.
A kalkulátor azt hasonlítja össze, hogy változatlan jövedelem
esetén ki mennyit nyer, illetve ha magas fizetéssel rendelkezik, veszít a
tervezett módosítások következtében.

Az egyszerűség kedvéért és az összehasonlíthatóság érdekében, a kalkulátor nem számol a kedvezményekkel, valamint azzal sem, hogy jövőre emelkednek a bérek.