Máig lehet átutalni az evaelőleget

Ma, október 12-én éjfélig kell átutalni a harmadik negyedévi bevétel utáni evaelőleget. Továbbra is bevételnek számít a vállalkozásnak kártérítés címén fizetett összeg. Az evások azonban a tervezett törvénymódosítás révén a jövő februárbon esedékes éves bevallásukban jóváírhatják azt az összeget, amit a mások által okozott kárért kaptak. Visszamenőleges hatállyal módosítaná a kormány az egyszerűsített vállalkozói adóról [...]

Ma, október 12-én éjfélig kell átutalni a harmadik negyedévi bevétel utáni evaelőleget. Továbbra is bevételnek számít a vállalkozásnak kártérítés címén fizetett összeg. Az evások azonban a tervezett törvénymódosítás révén a jövő februárbon esedékes éves bevallásukban jóváírhatják azt az összeget, amit a mások által okozott kárért kaptak.

Visszamenőleges hatállyal módosítaná a kormány az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényt. Eszerint az eva alapját csökkentené a jogszabály vagy jogerős bírósági, illetve hatósági határozat alapján kapott kártérítés. Ugyanez vonatkozna a vállalkozás tevékenységéhez használt vagyontárgyak károsodásáért fizetett összegre. Fontos kitétel azonban, hogy csak abban az esetben nem kellene a kártérítés után evőt fizetni, ha harmadik személytől vagy annak felelősségbiztosítójától kapja a vállalkozás. Tehát, például a más hibájából elszenvedett autóbalesetért, a másik fél kötelező biztosítása utáni kifizetés nem lesz evaköteles, a saját hibából történt kárért a casco biztosítás után kapott összeg után viszont adót kellene fizetni. Bonyolítja a helyzetet, hogy a mostani előlegfizetéskor még mindenfajta kártérítést bele kell számítani az eva alapjába.