Áremelésre készülnek a fuvarozók

Keveslik a kormány adócsökkentési intézkedéseit a fuvarozók. Az ágazat tarifaemelésre készül, ami szinte minden területen kihat az árakra. Legkorábban szombaton csökkenthetik – a hétfőn elfogadott kormányhatározat értelmében – a benzin árát. A Mol május 19-i hat forintos áremelése következtében valószínűleg a gázolaj ára is a 225 forintos beavatkozási szint fölé került, az pedig minden területen [...]

Keveslik a kormány adócsökkentési intézkedéseit a fuvarozók. Az ágazat tarifaemelésre készül, ami szinte minden területen kihat az árakra.
Legkorábban szombaton csökkenthetik – a hétfőn elfogadott kormányhatározat értelmében – a benzin árát.

A Mol május 19-i hat forintos áremelése következtében valószínűleg a gázolaj ára is a 225 forintos beavatkozási szint fölé került, az pedig minden területen érezteti majd hatását. A magas benzinár megjelenik majd a szállítási díjakban, azokon keresztül pedig automatikusan drágul a kenyér, az építőanyag stb. Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (Fuvosz) nyugalmazott főtitkára szerrint a kétforintos árcsökkenés nem segít a nehéz helyzetbe jutott ágazatnak. Elmondta: tagjaik az idei tarifáik kialakításakor kalkuláltak ugyan az üzemanyagárak változásával, de az áremelkedés jóval nagyobb volt. Pesszimista becslések szerint előfordulhat, hogy egy liter benzinért hamarosan akár 300 forintot kell fizetnünk.