Vállalkozói tapasztalatok

Vegyes érzésekkel az unió felé Van aki optimista, van aki bizakodó, van aki kicsit „fél” az uniós csatlakozástól, de olyan is akad, aki szerint politika az egész, a gazdaságra semmilyen hatással nem lesz – legalábbis ez derül ki összeállításunkból, amelyben az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2002 címmel elismert cégek vezetőit arról faggattuk: mit jelent vállalkozása számára [...]

Vegyes érzésekkel az unió felé
Van aki optimista, van aki bizakodó, van aki kicsit „fél” az uniós csatlakozástól, de olyan is akad, aki szerint politika az egész, a gazdaságra semmilyen hatással nem lesz – legalábbis ez derül ki összeállításunkból, amelyben az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2002 címmel elismert cégek vezetőit arról faggattuk: mit jelent vállalkozása számára Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása.

Új piacokon az unióban
Nap, mint nap szembeköszönnek termékei az utcán az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása 2002. pályázatot is elnyert Kipszer-Tüva Kft. ügyvezetőjének, aki nő létére szépnek tartja a tűzihorganyzó eljárással készült termékeiket.

Hogyan készüljek az EU csatlakozásra?
Sokakat foglalkoztat, hogy vállalkozásuk felkészült-e az Európai uniós csatlakozásra, egyáltalán milyen kritériumoknak kellene megfelelni, milyen módszerekkel lehet lemérni, hogy eredményesen tehetünk-e majdan eleget az új piaci kihívásoknak.

Uniós felkészítés
Az EU házhoz jön – címmel tartja 150 kistérségre kiterjedő a mikro-, kis- és középvállalkozások régió és szakmaspecifikus felkészítő programját a Gazdasági Minisztérium (GM), amelynek keretében eddig három megyében összesen 50 előadást tartottak az uniós szabályokban jártas szakértők közreműködésével.

Mire számíthatnak a kis- és középvállalkozások az EU-ban?
A kis- és középvállalkozások boldogulása és olajozott működése brüsszeli illetékesek szerint az egész EU gazdasági erejének is záloga. Ezt támasztják alá azok a statisztikák is, melyek szerint a kkv-k a teljes üzleti forgalom 60 százalékát fedik le és az összes munkahely 66 százalékát tartják fenn az Európai Unióban.

Teszt az EU-csatlakozáshoz
A vállalkozások Európai Uniós felkészülésének nincs sem kötelező, sem hivatalosan ajánlott modellje. A felkészülést azonban segítheti az a módszer, amelyet az osztrák vállalkozók felkészítésének támogatására 1990-ben a kis-, és középvállalkozások számára dolgoztak ki.

Mit hisznek a vállalkozások saját felkészültségükről?
Az 1500 európai kereskedelmi kamarát tömörítő Eurochambres által a vállalatok EU-csatlakozásra való felkészülését tesztelő felmérés magyar válaszadói így látják saját helyzetüket.

EU:tévhitek és következményeik
A GDP 45 százalékát előállító kis és középvállalati szektorra az Európai Unióhoz való csatlakozás várhatóan aránytalanul nagyobb terheket ró, mint a nagyvállalati szférára.