Drága és modern lesz a posta

A Magyar Posta Rt. áremelési javaslatát az informatikai és a pénzügyi tárca megalapozottnak ítélte, az emelés mértékét átlagosan tíz százalékban maximálta. Ezzel egyidőben új szolgáltatásként jelenik meg az elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást, azonban annál jóval olcsóbb.A Magyar Posta Rt. a szolgáltatások minőségi színvonalának emelése, valamint a termékszerkezet korszerűsítése, és egy kedvezőbb [...]

A Magyar Posta Rt. áremelési javaslatát az informatikai és a pénzügyi tárca megalapozottnak ítélte, az emelés mértékét átlagosan tíz százalékban maximálta. Ezzel egyidőben új szolgáltatásként jelenik meg az elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást, azonban annál jóval olcsóbb.

A Magyar Posta Rt. a szolgáltatások minőségi színvonalának emelése, valamint a termékszerkezet korszerűsítése, és egy kedvezőbb szolgáltatás bevezetése érdekében tarifaváltoztatást kezdeményezett. A javaslatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Pénzügyminisztériummal egyeztetve felülvizsgálta, és széles körű közigazgatási egyeztetésre bocsátotta.

Mivel a Magyar Posta Rt. költségvetési támogatásban nem részesül, a javaslatot az IHM megalapozottnak ítélte, és a Pénzügyminisztérium egyetértésével az áremelés átlagos mértékét tíz százalékban maximálta. Az áremelkedés éves mértéke – tekintettel a márciusi hatálybelépésre – 8,3 százalék. A tarifaemelés inflációra gyakorolt hatása éves szinten 0,16 százalék. Az árváltozást ebben az évben további hatósági árnövekedés nem követi.

Egységes helyi és a távolsági tarifák, új súlykategória

A tarifaemeléssel egy időben a helyi és távolsági levelek tarifája egységessé válik. A tarifaegységesítés következtében egyes esetekben az átlagot meghaladó mértékű tarifaváltozás várható, amelyet ellensúlyozandó, a szolgáltató új súlykategóriát vezet be (egyéb levél ötven grammig). Az újonnan létrehozott kategóriába tartozó küldemények tarifaszintje a tavalyi ár alatt marad.

Az Expresszt kiváltja az elsőbbségi küldemény

Ezzel egyidejűleg új szolgáltatásként jelenik meg a Magyar Posta Rt. levélportfoliójában az elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást is a levélforgalomban.
Ennek köszönhetően az eddigi 340-370 forint díjú szolgáltatást az ügyfelek 90-160 forint áron vehetik igénybe, közel hasonló színvonal mellett.

A Magyar Posta Rt. új díjszabását a postahivatalokban – a hatályba lépést megelőzően – írásos formában teszi közzé.