Visegrádi megbeszélés a mezőgazdaságról és az élelmiszeriparról

A négy visegrádi ország mezőgazdaságának és élelmiszeriparának helyzetéről tanácskozott az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozás kapcsán kedden délután a dél-morvaországi Brünnben a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák szakminiszter, illetve államtitkár.“Egyeztettük a felkészülés egyes lépéseit és véleményt cseréltünk a tapasztalatokról, illetve a konkrét problémákról” – mondta az MTI prágai tudósítójának Németh Imre földművelésügyi [...]

A négy visegrádi ország mezőgazdaságának és élelmiszeriparának helyzetéről tanácskozott az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozás kapcsán kedden délután a dél-morvaországi Brünnben a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák szakminiszter, illetve államtitkár.

“Egyeztettük a felkészülés egyes lépéseit és véleményt cseréltünk a tapasztalatokról, illetve a konkrét problémákról” – mondta az MTI prágai tudósítójának Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Kifejtette: a konkrét kétoldalú, illetve többoldalú probléma megvitatása mellett – lengyel kollégájának például felvetette a sertéskereskedelem ügyét – érdekegyeztetésre is sor került, hiszen az uniós csatlakozás kapcsán, s az unióban is számos közös érdeke van a régió országainak.

A magyar miniszter szerint szükséges lenne megállapodni abban is, hogy a visegrádi, illetve a CEFTA tagállamai ne egymás kárára próbáljanak megszabadulni mezőgazdasági termékfeleslegeiktől.
Ami a magyar-cseh mezőgazdasági és élelmiszeripari kereskedelmet illeti Németh úgy vélte, hogy sikeresen fejlődik, s egyre több magyar árut sikerül elhelyezni a cseh piacon.

A megbeszélésre a Salima nemzetközi élelmiszeripari kiállítás megnyitója napján került sor. Az idén a bemutatón 41 ország 1200 vállalata képviselteti magát.

Németh Imre Brünnben találkozott Joe Walsh ír mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel, valamint az Európai Bizottság élelmiszeripari és állategészségügyi irodájának igazgatójával, Cohn Gaynarral is.