Tízezer európai cég környezeti adataiban böngészhetünk

Elkészült az uniós tagállamok ipari üzemeinek környezeti adatait bemutató internetes adatbázis. Az EPER névre hallgató gyűjteményben mostanáig mintegy tízezer céget regisztráltak, márciustól pedig a magyar vállalatokkal kapcsolatos információk is megjelennek a világhálón.Az Európai Bizottság elkészítette a nagy ipari üzemek környezeti adatait tartalmazó európai rendszer, vagyis az EPER (European Pollutant Emission Register) honlapját. Az első alkalommal [...]

Elkészült az uniós tagállamok ipari üzemeinek környezeti adatait bemutató internetes adatbázis. Az EPER névre hallgató gyűjteményben mostanáig mintegy tízezer céget regisztráltak, márciustól pedig a magyar vállalatokkal kapcsolatos információk is megjelennek a világhálón.

Az Európai Bizottság elkészítette a nagy ipari üzemek környezeti adatait tartalmazó európai rendszer, vagyis az EPER (European Pollutant Emission Register) honlapját. Az első alkalommal publikált adatbázis az integrált szennyezés-megelőzésről és csökkentésről (Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC) szóló irányelv hatálya alá tartozó 10 ezer, uniós és norvég cég éves, küszöbérték feletti, levegőbe és vízbe jutatott szennyezőanyag-kibocsátását tartalmazza.

Az EPER keresőjének segítségével információkat kaphatunk a tagállamok, a cégek vagy akár az egyes iparágak 2001. évi szennyezőanyag-emissziójáról. A honlapról ezenkívül elérhetőek a részes államok nemzeti környezetvédelmi nyilvántartásai is.

Magyarország a csatlakozó országok közül elsőként és mostanáig egyedüliként társult az EPER adatbázishoz. A 87 hazai üzem adatait tartalmazó jelentés várhatóan március végén kerül fel a honlapra. A zöldtárca márciusban saját weboldalt is indít, amelyen az EPER magyar vonatkozású információi olvashatóak majd.

Az Európai Bizottság háromévente fogja nyilvánosságra hozni a cégek kibocsátási adatait. Ennek megfelelően hazánknak a többi tagállammal együtt 2006-ban kell benyújtania a következő jelentést, ami a 2004. évi állapotokról számol majd be.