Idén nagyobb európai gabonatermés várható

Az idei európai gabonatermés várhatóan jóval nagyobb lesz a tavalyinál, amikor a mennyiséget jelentősen csökkentették a szélsőséges időjárási viszonyok, de a termelőknek a következő hónapokban van még miért aggódniuk. Elemzők az őszi vetések állapotáról készült első felmérések alapján bizakodóak a tavalyi évhez képest, amikor először a fagy, majd a rendkívüli szárazság ritkította a vetést, aminek [...]

Az idei európai gabonatermés várhatóan jóval nagyobb lesz a tavalyinál, amikor a mennyiséget jelentősen csökkentették a szélsőséges időjárási viszonyok, de a termelőknek a következő hónapokban van még miért aggódniuk.

Elemzők az őszi vetések állapotáról készült első felmérések alapján bizakodóak a tavalyi évhez képest, amikor először a fagy, majd a rendkívüli szárazság ritkította a vetést, aminek a hatására az Európai Unió felfüggesztette az exporttendereket, és tartalékainak részbeni felszabadításával próbálta meg mérsékelni a magasba emelkedett árakat.

A Strategie Grains elemzője arra számít, hogy a 15 tagú Európai Unióban az idei gabonatermés 217 millió tonnára nő a tavalyi 184 millióról és a 2002. évi 209 millió tonnáról. A májustól 25 tagra bővülő EU-ban a termés 270 millió tonnára bővül a 2003. évi 228 millió tonnáról.

A Strategie Grains várakozása szerint Franciaországban a búzatermés 37,6 millió tonnát tesz majd ki, miután tavaly a 30 millió tonnát sem érte el. A következő hónapok időjárásától azonban még igen sok függhet – jegyezte meg.

Németországban az időjárás eddig nem okozott komolyabb károsodást a vetésben. Hivatalos adatok szerint a gabona vetésterülete 6,7 százalékkal, a búzáé 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Nagy-Britanniában arra számítanak, hogy az idei búzatermés 16 millió tonnára nő a tavalyi 14,3 millió tonnáról, amennyiben a mostantól a betakarításig tartó időszakban a növények fejlődését nem hátráltatják szélsőséges időjárási viszonyok. Délkelet-Európában már nem ilyen kedvezőek a kilátások. Olaszországban az őszi búza vetésterülete csökkent, mert a novemberig tartó vetés idején alig volt csapadék. A legnagyobb olasz mezőgazdaság csoport, a Colditerri egyik elemzője azt mondta, hogy a búza vetésterülete 550 ezer hektárra mérséklődött az egy évvel korábbi 580 ezer hektárról.

Spanyolországban az őszi vetést a sok csapadék hátráltatta, de a mezőgazdasági minisztérium szerint az időjárás miatt eddig nem érte kár a vetést.

A portugál statisztikai hivatal adatai szerint az országban a gabona vetésterülete nagyobb az egy évvel korábbinál.

Magyarországon az őszi búzavetés zökkenőmentes volt és eddig nem volt komolyabb kifagyás – mondták szakértők, akik azonban arra figyelmeztettek, hogy egy csapadékmentes tavasz visszavetheti a növények fejlődését.