Fejlesztéssel csökkenthető a társasági adó

A kisvállalkozások 30 millió forint adóalap után nem kell megfizetniük a 18 százalékos társasági adót, s ezzel 5,4 millió forint adót takaríthatnak meg. A vállalkozás akkor veheti igénybe a kedvezményt, ha a létszáma 50 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió, vagy a mérleg-főösszege legfeljebb 500 millió forint.A vállalkozó akkor veheti igénybe [...]

A kisvállalkozások 30 millió forint adóalap után nem kell megfizetniük a 18 százalékos társasági adót, s ezzel 5,4 millió forint adót takaríthatnak meg.

A vállalkozás akkor veheti igénybe a kedvezményt, ha a létszáma 50 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele legfeljebb 700 millió, vagy a mérleg-főösszege legfeljebb 500 millió forint.

A vállalkozó akkor veheti igénybe a kedvezményt, ha korábban még használatba nem vett ingatlant, valamint korábban még használatba nem vett, új műszaki berendezést, gépet, járművet, szoftvert vásárol, illetve meglévő ingatlanát bővíti, felújítja. Műszaki berendezésnek, gépnek, járműnek minősül az egy éven túli használatú eszköz, amely közvetlenül szolgálja a vállalkozás tevékenységét.

A mikro- és kisvállalkozók hitelkamat után is kedvezményt vehetnek igénybe. A hitelszerződés megkötésének teljes adóévében a kis- és középvállalkozásnak minősülő adózó (kivéve a bemutatóra szóló részvényt kibocsátó rt-t) a 2000. december 31-ét követően megkötött hitelszerződés alapján tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől igénybe vett hitel kamata után adókedvezményt vehet igénybe. Az adókedvezmény az adóévben fizetett kamat 40 százaléka. Az adózó az adókedvezményt abban az adóévben veheti igénybe, amelynek utolsó napján a tárgyi eszköz nyilvántartásában szerepel. Az adókedvezmény adóévenként nem haladhatja meg az 5 millió forintot. Az igénybe vett adókedvezményt késedelmi pótlékkal növelten vissza kell fizetni, ha a hitelszerződés megkötésének évét követő négy éven belül a beruházást nem helyezik üzembe, illetve a tárgyi eszközt az üzembe helyezésének adóévében vagy az azt követő három évben elidegenítik. Pénzügyi lízingbe vett tárgyi eszköznél is igénybe vehető az adókedvezmény a megkötött pénzügyi lízingszerződés alapján fizetett kamat után.