Hitel helyett

A faktorpiac rövid idő alatt megháromszorozta teljesítményét, bár a faktorcégek tapasztalatai szerint a szolgáltatásaikra leginkább rászoruló termelőcégek nem ismerik lehetőségeiket. A faktorcégek az elmúlt egy évben óvatosabbak lettek, mert egyes ágazatokban megint romlik a fizetési fegyelem.

A vállalatfinanszírozás „Hamupipőkéjének”, a cégek által máig méltatlanul mellőzött mostohalányának tartják magukat a hazai faktorvállalatok. Úgy látják: éppen a szolgáltatásukra leginkább rászoruló termelőcégek nem ismerik az itthoni, bő 100 – ebből mintegy 40, tisztán csak ezzel a tevékenységgel foglalkozó – faktorcég szolgáltatását. A panasz csak részben jogos, hiszen a kilencvenes évek közepétől itthon meginduló faktorpiac szédületes fejlődést futott be: 1999 és 2002 között megháromszorozta teljesítményét, noha egy évtizede jószerével még ismeretlen finanszírozási formának számított Magyarországon.










A faktorcégek számlaforgalma Magyarországon (Mrd Ft)
Év
Teljes számlaforgalom
Belföldi faktoring
Nemzetközi faktoring
1999.
60
46
14
2000.
103
66
37
2001.
135
118
17
2002.
180*
n. a.
n. a.
*Becsült érték
Forrás: Magyar Factor, Világgazdaság


A faktoring elsősorban a szűk likviditású, ám gyors termelésnövekedésre törekedő, illetve a hosszú – akár 60–90 napos – határidőkkel fizető vevők számára termelő vállalatoknak lehet előnyös (utóbbi mindennapi gyakorlatát testközelből ismerhetik például a nagy áruházláncokba vagy multinacionális cégeknek szállítók). A faktorok ugyanis az áru, szolgáltatás leszállítását követően megvásárolják ügyfelük követelését, s annak ellenértéke döntő hányadát – jellemzően a bruttó összeg 80–90 százalékát – mindössze 2–5 munkanapon belül előlegként átutalják számára. A maradék, a faktorcég költségeinek levonása utáni ellenértékrészt azután a számla kiegyenlítése után kapja meg a vevő.

Másfajta hitelminősítési szemlélet

A Magyar Faktoring Szövetség alapító tagjai:

1. Áginvest-Faktor Rt.
2. Civis Credit Rt.
3. e-F@ktor Rt.
4. Korona Faktor Rt.
5. Kvantum Investment Rt.
6. Magyar Factor Rt.
7. Primátus Rt.
8. Sigma Faktoring Rt.
9. Trig-Invest Rt.
10. Vorient Rt.

A faktoringszerződés tehát egyfajta engedményezés, azzal a „plusszal”, hogy ebben az esetben pénzügyi szolgáltatásról, kvázi hitelezésről van szó. Csakhogy a faktorcégekhez a hazai kis- és középvállalkozók akkor is sikerrel fordulhatnak, ha előzőleg egyetlen banknál sem kaptak céges kölcsönt.

A faktorálásnál ugyanis nem az ő, a szállítók kockázati szempontú vizsgálata a lényeges, hanem a termékeiket átvevő vevőké. Ez pedig teljesen más hitelminősítési szemléletet igényel, olyannyira, hogy ezt egyes szakmai vélemények szerint sok bank csak nehézkesen tudja beilleszteni saját rendszerébe.

Néhány piaci faktorcég kondíciói
Néhány piaci faktorcég számlaforgalma (2002.)

Pénzügyi tevékenységről lévén szó, a faktoringot természetesen csak a pénzügyi felügyeletnél (PSZÁF) engedélyt kapott – társasági vagy szövetkezeti formában működő – pénzügyi vállalkozások művelhetik. Ezek rendszeresen frissített alapadatait egyebek közt a felügyelet honlapján található lajstromból lehet ellenőrizni. Faktorálással azonban ma már több, az üzletre ráérző hitelintézet – például az MKB, Raiffeisen, Citibank és a HVB Hungary – is foglalkozik, de piaci súlyukat még jócskán lehetne növelni egyéb hátterű riválisaikhoz képest. A faktorálók világában egyébként ma még hiányoznak a pontos összpiaci statisztikák, de remélhetőleg ezek összeállítását is felvállalja majd az idén nyáron 10 taggal megalakult Magyar Faktoring Szövetség.

De voltaképp mit is jelent a szállító követelésének átvétele? Ezt követően a faktor maga szedi be a számlaköveteléseket és magára vállalja a fizetési kockázatot is, ha a vevő csak késlekedve vagy egyáltalán nem fizetne. A szállítóval kötött megállapodás persze lehet visszterhes is. Az engedményező ilyenkor egyfajta kezesként szavatol a vevő fizetéséért, s ebben az esetben a faktorcég kockázata – tehát az általa felszámítható költség is – alacsonyabb mértékű. Bármilyen megoldásról is legyen szó, elengedhetetlen, hogy a szállító minden, a követeléshez kapcsolódó információt a faktor rendelkezésére bocsásson.

A faktorcégek típusai

I. A faktoring előnyei a szállító szemszögéből:

1. A számla azonnali kiegyenlítése javítja a szállító likviditását
2. Csökken a vevői/szállítói állomány
3. Lehetővé válik a termelés gyorsabb növekedése
4. Nagyobb forgalom generálódik, s mindezek új piacokat nyithatnak vagy megerősíthetik a szállító már megszerzett piaci pozícióit is
5. Pótlólagos finanszírozási forrás jelenik meg a termeléshez szükséges eszközök, ingatlanok zálogjoggal való terhelése nélkül
6. Precíz, a faktorcég által vezetett naprakész adminisztrációra ad lehetőséget
I I. A faktoring előnyei a vevő – az adós – szemszögéből:
1. A szállító likviditási helyzetének javulásával biztosabbá válik a további szállítási határidők betartása
2. Egyes faktorcégek esetében lehetővé válik a halasztott fizetés, illetve azok periódusainak meghosszabbítása, anélkül, hogy ezáltal veszélybe kerülne a szállító likviditási helyzete.
3. Egyes, a vevőkkel történő együttműködésből kiinduló faktorcégek esetében a vevők hosszú távú, biztos szállítói kapcsolatokat alakíthatnak ki, mert a faktorok kedvezményes szolgáltatást kínálnak a nekik szállítóknak
(Forrás: Citibank, e-F@ktor, Sigma Faktoring Rt.)

A faktorcégek között számos olyan akad – például az anyabank rossz követeléseit átvevő és kezelő OTP Faktoring Rt., vagy részben a Primátus Rt. – amelyik részben vagy egészében csak lejárt tartozások kezelésével és érvényesítésével foglalkozik.

Akad olyan cég (Áginvest-Faktor), amely kizárólag a már egyébként meglévő ügyfélkörének minősített tartozásait hajlandó megvásárolni, de nem indul például azokon az – állami hatóságok, közüzemi szolgáltatók és egyéb cégek által meghirdetett – pályázatokon, amelyeket kifejezetten ilyenek értékesítésére írnak ki.

S vannak olyanok – például az összforgalom tekintetében jelenleg abszolút piacvezető –Magyar Factor vagy a Citibank – amelyek kizárólag érvényes, nem lejárt tartozásokkal foglalkozik.

Természetesen a kifejezetten problémás követeléseket vásárló, szigorú belső szabályok szerint dolgozó társaságoknak – amelyek meglepő módon gyakorta még a „klasszikus” faktoring szakmától is szeretik elkülöníteni magukat – sincs semmi közük az itthon időnként fel-feltűnő rosszhírű behajtó csoportokhoz.

S hogy a kép még sokszínűbb legyen: a belföldi mellett létezik nemzetközi faktoring is, amelynél nyilvánvalóan a külhoni vevőkkel szemben kell érvényesíteni a követelést. E területen jelenlegi 15 millió dolláros kintlevőségével a Citibank számít piacvezetőnek.

A faktordíj és a kamat

A követelés bruttó összegére vetítve a faktorcégek döntő többsége kétféle költséget, a faktordíjat és a futamidőre számított kamatot számít fel magának. A díj mértéke attól függ, hogy a faktorcég korábbi üzleti kapcsolataiból mennyire ismeri a vevőt és a szállítót, mekkora a számla volumene és vannak-e egyéb – például az egyes iparágakra jellemző – kockázatok. A piacon ma átlagosan 0,5–1,3 százalék közti faktordíj a jellemző. Akadnak olyanok – így például a Citibank –, akik a tarifát már előzetesen levonják, mások – például az Áginvest-Faktor Rt. – a futamidő alatt kisebb részletekben vonják le azt. Utóbbi esetben persze annak mértéke nemfizetés esetén egyre magasabb lesz.

A faktoring tipikus ügymenete:


I. Előkészítés (általában 2–5 munkanap)
1. A szállító és vevő(i) minősítése, kockázatelemzés, szükséges dokumentumok (mérlegbeszámoló, szállítási/szolgáltatási szerződés) bekérése
2. Ajánlattétel, amely tartalmazza
• a faktorálási limit összegét
• a futamidőt (általában 15–90 nap)
• a befogadott vevők (adósok) körét
• az előleg mértékét (általában 75–90%)
• a faktorálás díját és egyéb költségét
• a faktorálási keretszerződést
II. Lebonyolítás
1. A benyújtott számlák alapján az előleg folyósítása
2. Elszámolás a maradványösszeggel a teljes számlaérték kiegyenlítését követően
(Forrás: e-F@ktor)

A másik költség, a kamat minden esetben a követelés futamidejével megegyező budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) igazodik: annál jellemzően 2–3,5 százalékkal magasabb, azaz jelenleg 13–14 százalék körüli. A Buborhoz történő viszonyítás oka, hogy a nem banki hátterű faktorcégek elegendő saját tőke híján teljes egészében vagy – például a Magyar Factor – jelentős részben hitelintézeti forrásokat vesznek kölcsön a finanszírozáshoz. Az Áginvest-Faktor például több bankkal is refinanszírozási kapcsolatban áll.

A költségeket némileg módosítja, ha az ügyfél keretszerződéssel rendelkezik faktorvállalatánál. E megállapodás azt jelenti, hogy a faktor egy meghatározott időszakra a szállító által megküldött valamennyi számlát átveszi. Utóbbiak együttes összegét általában maximálják, ez rulírozó jelleggel újra és újra kihasználható, de természetesen a szállító nem köteles minden követelését faktoráltatni. A technikai megoldások itt is eltérhetnek: az Áginvest-Faktornál például a határozatlan időre kötött keretszerződéseket félévente vizsgálják felül, a Citibank pedig éves megállapodásokat köt. Utóbbi társaság bizonyos nagyvállalati vevőkörénél is köt keretegyezségeket: ezek beszállítói mindenkor visszkereset nélkül, 100 százalékos előlegfizetéssel vehetik igénybe a faktorszolgáltatást.

Óvatosabb faktorcégek

A faktorcégek elvileg bármilyen iparágra, szolgáltatási területre vonatkozó követelést megvesznek. A piaci szereplők egy része ugyanakkor az elmúlt jó egy évben óvatosabban üzletel: véleményük szerint egyes ágazatokban, így az építőiparban romlik a fizetési fegyelem, sőt ismét tapasztalhatók körbetartozások is. A faktorok saját vevőminősítéseik mellett egyébként a biztonság érdekében általában használják a bankközi adósnyilvántartó rendszert – a BAR-t – , sőt nagy részük biztosítást is kötött az esetleges „bebukások” elkerülése érdekében.

A faktorcégek egy része ódzkodik a szerintük fegyelmezetlen tartozóknak számító állami, önkormányzati vevőkkel szembeni követelések megvételétől is, mások viszont így például az e-F@ktor viszont ideális adósoknak tartják őket. Két éve ugyanakkor a teljes egészében állami kézben lévő Reorg-csoport létrehozta a Kvantum Investment Rt.-t, amely kifejezetten a közigazgatási szféra – az adóhatóságtól az egészségbiztosítóig – tartozásait előlegezi meg.