A telek ára csökkent, a lakásé nőtt

Az építési telkek kínálati ára 11 százalékkal csökkent, míg a lakóingatlanok ára átlagosan kilenc százalékkal nőtt szeptember végéig a tavalyi háromnegyedéves adatokhoz képest. Az építési telkek kínálati négyzetméterár számításához 1325 darab, míg a lakóingatlanok kínálati négyzetméterárához 55 331 darab kínálati ajánlatból álló adatbázist használt fel a Magyar Hírlap a www.ingatlan-online.com adatbankból. Az adatbank a hirdetésszolgáltatók [...]

Az építési telkek kínálati ára 11 százalékkal csökkent, míg a lakóingatlanok ára átlagosan kilenc százalékkal nőtt szeptember végéig a tavalyi háromnegyedéves adatokhoz képest.

Az építési telkek kínálati négyzetméterár számításához 1325 darab, míg a lakóingatlanok kínálati négyzetméterárához 55 331 darab kínálati ajánlatból álló adatbázist használt fel a Magyar Hírlap a www.ingatlan-online.com adatbankból. Az adatbank a hirdetésszolgáltatók (hirdetési lapokban apróhirdetésként közzétett) és az ingatlanközvetítő irodák kínálati ajánlataiból, továbbá a KSH-tól származó adatokból állítja össze adatbázisait 1996 óta.

Ezek az ingatlan-adatbázisok arra is alkalmasak, hogy az árak alakulását nyomon követhessük. 1997 óta módunkban áll ugyanazon utcára, irányítószám-körzetre összehasonlítani a kínálati árakat és a megvalósult ingatlanügyletek vételáraiból összeállított illetékhivatali négyzetméterár-statisztikákat.

A lakóingatlanok kínálati négyzetméterárai az elmúlt két évben stagnáltak, viszont 2002 harmadik negyedévéről 2003 harmadik negyedévére kilenc százalékkal emelkedtek. Ennek feltehetően a kis lakások iránti élénk kereslet az oka, a háttérben a belföldi vásárlóerő áll.