A gazdák szerint az uniós utófinanszírozás lehetetlen helyzetet teremt

Az uniós közvetlen termelői támogatásoknál úgynevezett utófinanszírozás lesz, amely a gazdák szerint lehetetlen helyzetbe hozza a termelőket a csatlakozás évében. A gyakorlatban azt jelenti az utófinanszírozás, hogy az adott évre vonatkozó, közvetlen termelői támogatásokat az Európai Unió utólag fizeti ki, tehát december 1-vel kezdi a tárgyévre vonatkozót fizetni, és csak a következő év április 30-ával [...]

Az uniós közvetlen termelői támogatásoknál úgynevezett utófinanszírozás lesz, amely a gazdák szerint lehetetlen helyzetbe hozza a termelőket a csatlakozás évében.

A gyakorlatban azt jelenti az utófinanszírozás, hogy az adott évre vonatkozó, közvetlen termelői támogatásokat az Európai Unió utólag fizeti ki, tehát december 1-vel kezdi a tárgyévre vonatkozót fizetni, és csak a következő év április 30-ával teljesíti teljes mértékben – nyilatkozta a Magyar Rádiónak Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: magyarul ez számunka azt jelenti, hogy az unióban eltöltött első esztendőben nem lesz hozzáférhető, közvetlen támogatás a gazdák részére. Tehát abban az időszakban, amikor tavasszal a gazdaság, a gazdálkodás indításához jelentős összegű forrásokra van szükség, egyetlen forint támogatást nem kapnak.

A gazdáknak így a teljes termelési ciklust önerőből kell megfinanszírozniuk. Ugyanakkor a gazdák nehezen kapnak hitelt a bankoktól. Így félő, hogy a gazdák jelentős része egyáltalán nem tudja a gazdálkodást végigvinni, de lesz egy részük, aki meg sem tudja kezdeni – mondta Jakab. A gazdákat ilyen helyzetben magukra hagyni nem lehet, egyetlen kézenfekvő megoldás van, az első esztendőben mindenképpen egy olyan hitelkonstrukciót kell kialakítani, amihez minden gazda kivétel nélkül hozzájut, aki EU-s támogatás igénybevételére jogosult – javasolta a szövetség elnöke.