100 milliárd forintos hitelkeretet tervez az agártárca

Az agrártárca 2004 január elsejétől 100 milliárd forintos, 50 százalékos kamattámogatású hitelkeret kialakítását tervezi, amely közvetlenül az európai uniós csatlakozás előtt segítheti a mezőgazdasági gazdálkodókat például a forgóeszközök pótlásában, valamint a versenyképességet növelő fejlesztésekben. Erről Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztésiminiszter beszélt kedden a Vas megyei Vépen rendezett agrárfórumon. Az agrártárca vezetője elmondta: a földterület után [...]

Az agrártárca 2004 január elsejétől 100 milliárd forintos, 50 százalékos kamattámogatású hitelkeret kialakítását tervezi, amely közvetlenül az európai uniós csatlakozás előtt segítheti a mezőgazdasági gazdálkodókat például a forgóeszközök pótlásában, valamint a versenyképességet növelő fejlesztésekben. Erről Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztésiminiszter beszélt kedden a Vas megyei Vépen rendezett agrárfórumon.

Az agrártárca vezetője elmondta: a földterület után járó uniós agrártámogatási igények beadásának határideje várhatóan május 15. lesz, az előlegekhez – amely nem lehet több mint a támogatási összeg fele – azonban leghamarabb augusztus végén juthatnak hozzá a termelők. A támogatások második felét az uniós utófinanszírozási gyakorlatnak megfelelően csak decembertől, illetve a következő év elejétől fizetik majd ki.

“Már január elsejétől be kell tartanunk az uniós támogatási rendszer szabályait, ezért várhatóan nem lehet majd augusztusnál korábban előlegként kifizetni azt a 30 százalékos mértékű támogatást sem, amellyel a magyar kormány kiegészítheti az uniós támogatást” – közölte.
A fórumon felszólaló gazdák sérelmezték, hogy az ígéret ellenére nem tavasszal, hanem csak a nyár végén, aratás környékén juthatnak hozzá a terület alapú támogatásokhoz. Megfogalmazásuk szerint a támogatások és hitelek, amelyek idén rendelkezésre állnak, csak a legégetőbb adósságok kifizetéséhez elegendőek, a tavaszi munkák várható költségeinek fedezéséhez viszont már nem.

A hozzászólók utaltak arra, hogy az ágazatot évek óta sújtja az aszályos időjárás, a gazdálkodók anyagi lehetőségei kimerültek, egyes bankok pedig csak nehezen, és – szerintük – túlzott garancianyújtás mellett adnak hitelt a mezőgazdasági vállalkozóknak. Németh Imre hangsúlyozta: éppen ezért fontos, hogy a gazdák közül a jövő év elejétől minél többen éljenek a – terveik szerint – 50 százalékos kamattámogatású kedvezményes hitellehetőséggel.

Kiemelte: egy átmeneti időszakról van szó, ami a támogatásnak ezzel a formájával május előtt áthidalható, ám május után hasonló hitelkonstrukcióra nem lesz lehetőség, ezt ugyanis az uniós szabályok már nem engedik. A szaktárca vezetője a fórumon szólt arról is: 2004-től jelentősen változik az unió támogatási rendszere, amelyben a normatív támogatást háttérbe szorítva, várhatóan a területalapú támogatás kerül előtérbe. Németh Imre felhívta a figyelmet: megfelelő pályázatokkal jelentős uniós pénzekhez lehet majd hozzájutni például a környezetkímélő gazdálkodás, a vidéki infrastruktúra fejlesztése, valamint a mezőgazdaságból élők más jellegű kiegészítő tevékenységének támogatása címén is.