Beindult a milliárdos mosléküzlet

Miután a közelmúltban az FVM kiadta az engedélyt, a pápai székhelyű Talajerő-gazdálkodási (Tg) Kft. – az országban elsőként – hozzákezdett a konyhai hulladékok elszállításához és komposztálásához. Az uniós előírások által generált milliárdos mosléküzlet hamarosan az egész országban beindul. Immár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM ) is hozzájárult ahhoz, hogy a pápai székhelyű Talajerő-gazdálkodási (Tg) [...]

Miután a közelmúltban az FVM kiadta az engedélyt, a pápai székhelyű Talajerő-gazdálkodási (Tg) Kft. – az országban elsőként – hozzákezdett a konyhai hulladékok elszállításához és komposztálásához. Az uniós előírások által generált milliárdos mosléküzlet hamarosan az egész országban beindul.

Immár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM ) is hozzájárult ahhoz, hogy a pápai székhelyű Talajerő-gazdálkodási (Tg) Kft. saját technológiája alapján hozzákezdjen a konyhai hulladékok feldolgozásához – erősítette meg lapunk információit Forst­hoffer Ferenc ügyvezető igazgató. A korábban csak településüzemeltetéssel foglalkozó vállalat az országban els?ként láthat neki a begyűjtésnek, szállításnak és a komposztálásnak, hiszen a technológiát már korábban kidolgozták, s a szükséges eszközöket is beszerezték. (A konyhai ételmaradékok EU-normák szerinti megsemmisítését – 2003. január 1-től – kormányrendelet írja elő.) A közelmúltban a Zala, illetve a Veszprém megyei önkormányzattól a dolgozók tulajdonába került cég ügyvezető igazgatója elmondta még, hogy olyan úgynevezett füllesztéses technológiát dolgoztak ki, amelynek segítségével az immár veszélyes hulladéknak minősülő moslékból szerves trágyát állítanak elő.

Az ételmaradékot literenként átlagosan 60 forintért szállítják el, s eddig napi két tonnányira van megrendelésük. Az éves feldolgozó kapacitásuk azonban meghaladja a 4 ezer tonnát – tette hozzá Forsthoffer. (A cég rendszere egyébként nemcsak a begyűjtést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy az ügyfél saját szállítóeszközzel vigye a telephelyükre a moslékot.) Szeptembertől – elsősorban az iskolai konyháktól – újabb jelentős megrendelésekre számítanak. Az idényjellegű észak-balatoni vendéglátóhelyek többsége viszont várhatóan csak a következő szezontól kapcsolódik be a rendszerbe.