Hazánkban száz cég pályázik az iraki újjáépítésre

Az iraki újjáépítésben való részvételre azok az iraki referenciákkal rendelkező cégek pályázhatnak sikerrel, amelyek kikötők és repülőterek építésében, az energiaellátás helyreállításában már szereztek tapasztalatokat. A magyarországi cégek az egyesült államokbeli infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó Bechtel alvállalkozójaként vehetnek részt az iraki újjáépítésben, ehhez az amerikai cég honlapján kell jelentkezni. Regisztrációs díjat kérnek a pályázóktól Csillag István gazdasági [...]

Az iraki újjáépítésben való részvételre azok az iraki referenciákkal rendelkező cégek pályázhatnak sikerrel, amelyek kikötők és repülőterek építésében, az energiaellátás helyreállításában már szereztek tapasztalatokat.

A magyarországi cégek az egyesült államokbeli infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó Bechtel alvállalkozójaként vehetnek részt az iraki újjáépítésben, ehhez az amerikai cég honlapján kell jelentkezni.

Regisztrációs díjat kérnek a pályázóktól

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter több magyar, a stabilitásban érdekelt cég vezetőjével találkozott pénteken Budapesten. A megbeszélés után a miniszter elmondta: az újjáépítésben résztvevő legnagyobb fővállalkozó honlapján található jelentkezési lap kitöltésével, regisztrációs díj fejében tudnak jelentkezni a cégek.

Gőzerővel folynak a tárgyalások

Azok a vállalkozások indulhatnak jó eséllyel, amelyek iraki referenciával rendelkeznek.
Előnyben részesülnek az újjáépítés első szakaszában azok a vállalatok, amelyek kikötők, energiaellátás, repülőtér működőképességének helyreállítását szolgáló projektekben való részvételről szóló referenciával rendelkeznek. Előnyt jelent az is, ha a cégek kisösszegű, egymillió dollár körüli projektekre pályáznak. A magyar kormány diplomáciai úton, konzultációkkal segíti a cégeket abban, hogy közvetlenül is tárgyalni tudjanak a fővállalkozóval. Réthy Imre, a tárca közigazgatási államtitkára jelenleg is e célból tartózkodik az Egyesült Államokban, Csillag István a jövő hét elején utazik Washingtonba.

Száz magyar, ötezer külföldi cég pályázik

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-hez (ITDH) eddig mintegy 100 cég jelentkezett, hogy részt venne az iraki újjáépítésben, a Bechtel honlapján eddig 72 országból mintegy 5 ezer cég regisztráltatta magát. Lednitzky Péter, az ITDH vezérigazgatója elmondta: az ITDH-nál az építőipari, petrolkémiai, élelmiszeripari, gyógyszeripari, áramtermelői, infrastrukturális és telekommunikációs cégek jelentkeztek.