Pénz vállalkozóknak

Ez évben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretében a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésére várhatóan kilenc pályázatot hirdet meg.

Pályázati lehetőségek:
1. Az európai uniós követelményeknek való megfelelés szakmai specifikus oktatással történő támogatása. Ez elsősorban a kamarák, érdekképviseleti és szakmai szövetségek felé irányuló pályázat, amely szervezetek egy-egy meghatározott szakma számára szolgáltatnak speciális információkat.
2. Hálózatépítés támogatása. Magyarországon kisebbek a vállalati méretek az EU-ban lévőknél. A versenyképesség növelése érdekében a hazai vállalati méreteket ugyan fúziók által nem lehet növelni, azonban a vállalatközi rendszereket – klaszterek, termelési, beszerzési, értékesítési szövetkezéseket – erősíteni szükséges.
3. Interneten való megjelenés támogatása
4. A feldolgozóipari ágazatok, illetve technológiák fejlesztésének támogatása.
5. Korszerű vállalatirányítási rendszerek támogatása. A kormányzat nagy reményeket fűz olyan szolgáltatások elterjesztéséhez, amely az értékesítést könnyebbé és hatékonyabbá teszi.
6. Piaci versenyképességet javító üzleti tanácsadói szolgáltatások támogatása
7. Beszállítói tevékenységet javító támogatás
8. Fejlesztéseket segítő kamattámogatás
9. Minőségirányítási rendszer bevezetésének és tanúsíttatásának támogatása

Lapzártánk után, várhatóan február közepén hozza a minisztérium nyilvánosságra az ez évi, a kis-, és közepes vállalkozások számára meghirdetett pályázati lehetőségeket – tájékoztatott Apatini Kornélné, a GKM kis- és középvállalkozásokért felelős helyettes államtitkára. Apatini Kornélné tájékoztatása szerint a kormányzat a tervek szerint támogatni kívánja a vállalkozások számára a faktorálás intézményét. is. Ez azoknak a vállalatoknak a likviditását javítaná, amelyek EU projektekben működnek közre, ám ezek – mivel a pénz csak több hónapos átfutás alatt érkezik meg számukra – előre készpénzért értékesíthetik biztos pénzígérvényüket, így azonnal tőkéhez jutnak.

A kormány új speciális hitelkonstrukciót dolgozott ki a beruházások finanszírozására. A Technológiai Felzárkózási Hitelprogram keretén belül a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül ebben a kormányzati ciklusban 150 milliárd forintot fordítana a vállalatok modernizációjára. Ebből az összegből 40 milliárd forint jut a kis- és középvállalkozásoknak, amelyet 7–15 éves lejáratra kell a hitelt igénybe vevő vállalkozásoknak visszafizetniük.

Júniustól a Széchenyi Kártya eddigi 1 millió forintban meghatározott hitelkerete 2–5 millió forintra bővül. Alacsonyabb összegnél az eddigi 5 százalékos állami kockázati kamatfelár kiegyenlítő kamattámogatás változatlan marad, míg magasabb összegnél ennek mértéke 3 százalék körüli várható. A kamattámogatás minden olyan vállalkozásnak normatív módon jár, amely Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogramban is részt vesz.