Nagyot zuhant a török líra árfolyama

A forint is érzi, hogy a töröknél gond van.
Kapcsolódó cikkek

A líra gyengülése a jövő havi előrehozott elnök- és parlamenti választások miatti aggodalmakkal hozható összefüggésbe. Közvélemény kutatások szerint ugyanis az elnökválasztás kétfordulós is lehet, a parlamenti választásokon pedig nem biztos, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), Erdogan elnök pártja meg tudja őrizni többségét.

A piacok gazdasági instabilitástól tartanak. Berat Albayrak energiaipari miniszter, Recep Tayyip Erdogan elnök veje ugyanakkor a helyi médiában szerdán “Törökország elleni összehangolt pénzpiaci támadásról” beszélt.  A török jegybank ugyanis vonakodik megemelni az irányadó kamatot. A kamatemelés erősíthetné ugyan a líra árfolyamát és mérsékelhetné az inflációt is, Erdogan elnök azonban gazdaságösztönző céllal a hitelkamatok alacsonyan tartását szorgalmazza. A török jegybanki alapkamat 8,0 százalék, a 10 éves állampapír hozama 14,44 százalék, az infláció 10,85 százalék.

Mint a Portfolio reggel írta, ezt már a forint is megérezheti, mint ahogy gyengülés is jött kedd estéhez képest. Délre még kicsit tovább gyengült a forint, 319 közelében ingázott.