Jóváhagyták az Európai Ügyészség létrehozását

Amiben mi nem veszünk részt, mert a kormány szerint most is vannak olyan intézmények, amelyek eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, az úgynevezett megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott.

A vádhatóság egy központi hivatalból, illetve a tagországokba delegált európai ügyészekből fog felépülni. A független főügyész bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és büntetőeljárások lefolytatására az unió költségvetését érintő bűncselekmények – például a strukturális alapokat érintő csalások és korrupció – ügyében.

Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos kiemelte: a hivatalnak legkésőbb 2021. január 1-jén meg kell kezdenie működését.

Magyarország nem vesz részt az együttműködésben, a kormány álláspontja szerint jelenleg is vannak olyan intézmények, amelyek eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

(MTI)