Hálapénz: átlag 52 ezer forintba kerülhet egy szülés

Sokan azért fizetnek, mert úgy gondolják, így nagyobb biztonságban lehetnek és minőségibb ellátást kaphatnak. De ez nem feltétlenül van így.
Kapcsolódó cikkek

Annak ellenére, hogy Magyarországon a hálapénz kifejezetten elterjedt a szülészetben, kevés kutatás irányult a kérdés mélyebb vizsgálatára. A Biztosítás és Kockázat legújabb számában ismertetett kvalitatív kutatás célja a szülészeti hálapénz előfordulásának, motivációjának, hatásainak feltárása volt a különböző internetes fórumokon fellelhető, szülésen átesett nők tapasztalatait leíró bejegyzések és hozzászólások elemzésén keresztül.

A meghatározott fórumokról és blogokról 50 esetet választottak ki véletlenszerűen. Az adatgyűjtés a 2015.10.05. és 2016.03.01. közötti időszakban folyt. Ezek elemzését előre meghatározott kritériumok alapján végezték el.

Eredményeik szerint a vizsgált esetek több mint háromnegyedében fizettek hálapénzt a szülésért, átlagosan 52 ezer forintot. De a beszámolók szerint a szülésért fizetett összeg gyakran eléri vagy meg is haladja a 100 ezer forintot. Sokan választottak fogadott orvost, ami minden esetben maga után vonta a hálapénzfizetést.

A kutatók egyébként azt tapasztalták a blogok, fórumok olvasása során, hogy a várandós nők/kismamák sok információt osztanak meg egymással az online felületeken a kórházakkal, orvosokkal és a hálapénzzel kapcsolatban.

Néhányan meglepő őszinteséggel írták le saját jó és rossz tapasztalataikat, amit vélhetően más körülmények között – például egy kérdőíves vizsgálat keretében – nem tettek volna meg, illetve nem tudtak volna részletezni.

A hálapénztől nem feltétlenül lesz jobb

Ami érdekes: az ellátással való elégedettség és a hálapénzfizetés között nem találtak egyértelmű kapcsolatot. Voltak olyanok is, akik nem fizettek hálapénzt, mégis elégedettek voltak az ellátással, míg ennek az ellenkezőjét is megfigyelhették.

Más minőségi paraméterek – pl. beavatkozások, a szülés módja stb. – és a hálapénz összefüggéséről kevés adat állt rendelkezésre ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le.

Miért?

Az orvosválasztás és a hálapénzadás főbb motivációjaként egyrészt a biztonságérzet és a megfelelő, „minőségi” ellátás igényét jelölték meg, aminek legfontosabb tényezője az, hogy a választott orvos legyen jelen a szülésnél.

A bejegyzések alapján a hálapénz iráni attitűd inkább mondható elfogadónak vagy közömbösnek, mint elítélőnek. Voltak, akik úgy vélekedtek, hogy az orvosok megérdemlik a hálapénzt, mások, bár elutasították, vagy nem tartották etikusnak a hálapénzt, mégis fizettek. Továbbá voltak, akik úgymond „kényszerből” tették meg, mivel csak így lehettek biztosak abban, hogy az orvostól megkapják a kellő figyelmet.

Az orvosi kamara szerint egyébként a hálapénzt be kellene tiltani, és pont egy nőgyógyász fakadt ki arról, mennyire megalázó orvosnak és betegnek is, hogy van.