A magyarok inkább saját lakásra hajtanak

Csak kis mértékben nő nálunk a bérlakásban élők száma. Kiemelkedően sokan ragaszkodnak a lakásvásárláshoz.
Kapcsolódó cikkek

A magyarok 86,3 százaléka lakik a saját tulajdonú lakásában, 13,7 százaléka pedig bérlakásban – írta az Eurostat lakásstatisztikai jelentésére hivatkozva a Magyar Idők. A kutatás egyébként a 2015-ös adatokat dolgozta fel.

Az elemzés szerint nő a bérlők aránya hazánkban, hiszen egy évvel korábban még alig 11 százaléknyian laktak bérleményben. Ami a saját lakások arányát illeti, európai összevetésben Magyarországon ez eléggé jellemző – hazánkat e szempontból csak Románia, Horvátország, Litvánia és Szlovákia előzi meg.

A kutatásból egyértelműen az derül ki, hogy a kelet-közép-európai régió országaiban jellemzően sokkal kisebb a bérlakásban élők aránya, mint a nyugati tagállamokban.

Érdekesség, hogy a bérlők aránya sehol nem haladja meg a saját lakásukban élőkét, Németországban viszont erősen megközelíti a bérlakásban élők aránya az 50 százalékot (48 százalék).
Az Európai Unióban egyébként tízből heten laknak saját otthonukban. Viszont a lakosság több mint kétötödének jelzáloggal vagy pénzintézeti hitellel terhelt az otthona.