A magyarok “lusta dolgozónak” számítanak Európában

A lista végén az olaszok kullognak.
Kapcsolódó cikkek

Legalábbis, ha csak azt nézzük, hogy hány évet dolgozunk életünk során. Amíg egy svéd várhatóan 41,2 évig dolgozik, egy magyar mindössze 32,6 évig – derül ki az Eurostat friss adataiból.

A lista végén amúgy az olaszok kullognak, akik több mint egy évtizeddel kevesebb dolgoznak északi társaiknál, átlagosan mindössze 30,7 évet. Az unióban a munkában töltött évek várhatóan 35,4 évet tesznek ki. Mi a lengyelek és a horvátok szintjén álluk.

Természetesen ezek olyan statisztikai adatok, amelyek nem vizsgálják a kapcsolatot más területekkel. Nincs benne a várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma – és az sem, hogy az egyes országok hol húzzák meg a nyugdíj korhatárát, vagy hogy milyen hatékonyan dolgoznak a munkavállalók, és hogy ki számít aktív keresőnek.

Ugyanakkor mégis jó képet adnak a munkához való általános hozzáállásról, hogy összességében a nemzetek hány életévet töltenek el munkával. Ez nem azt jelenti, hogy a magyarok “lusták”, hanem csak annyit, hogy az északi népekhez képest nem dolgozunk annyit.