Várakozáson felüli lett az OTP nyeresége

Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásokat meghaladó, 69,79 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 3 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, miközben egy éve 3,7 milliárd forint veszteséget könyvelt el - derül ki a bankcsoport által a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint közölt jelentéséből.
Kapcsolódó cikkek

A kilenchavi adózott eredmény 175,918 milliárd forint volt az idén, ami 382 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A bank az eredmény javulását döntően a kockázati költségek mérséklődésével, az orosz és az ukrán leánybankok teljesítményének jelentős javulásával magyarázza.

A harmadik negyedév korrekciós tételei között szerepel többek között az ukrán faktoring cégben az OTP Bank részesedése egy részének leírása, ami által az IFRS kimutatásban nőtt a csoport számviteli eredménye, valamint a magyar csoporttagoknál az IFRS-re való áttérés egyszeri adóhatása, illetve a Szlovákiában fizetendő banki különadó.

A korrekció teljes értéke 1 milliárd forint a negyedévben, illetve 3,1 milliárd a kilenc hónapban.     A negyedéves konszolidált korrigált eredményhez a csoport magyarországi alaptevékenysége, az OTP Core 38,8 milliárd, a bolgár DSK Bank 14,7 milliárd, az orosz leány 6,8 milliárd, az ukrán pedig 3,8 milliárd forinttal járult hozzá. Az egyetlen veszteséges külföldi leány az orosz internetes Touch Bank volt, amely mínusz 1,4 milliárd forinttal zárta a negyedévet.

Mínuszok és pluszok az eredmény mögött

A jelentés szerint a háromnegyed éves bevételek (542,694 milliárd) 5 százalékkal maradtak el a bázisidőszaktól. A nettó kamatbevételek 8 százalékkal csökkentek, a nettó díj- és jutalékeredmény 3 százalékkal nőtt, miközben az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek 6 százalékkal mérséklődtek.

Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 8150 forintra, több éves csúcsra emelkedett, legutóbb 2008 elején volt ezen a szinten. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 5520 forint volt.

Pár napja írtuk, hogy az OTP két kategóriában is nyert az év legjobb banki termékeit megmutató Bankmonitor-díjon.