Hamarosan megszűnhet a Rubik-kocka uniós védjegye

A bűvös kocka magyar szabadalma rég lejárt, nemzetközi pedig sosem volt. De nemcsak ez a gond.
Kapcsolódó cikkek

A világ egyik legismertebb logikai játéka, a Rubik-kocka a közeljövőben komoly jogi veszteséget szenvedhet el, miután van esély rá, hogy az EU bírósága közelgő jogerős ítéletében megfossza bizonyos márkavédelmi jogoktól és arra jussanak, hogy nem jegyezhető be a kocka formája uniós védjegyként – írta a 444.hu.

A Rubik-kocka magyar szabadalma rég lejárt, nemzetközi pedig sosem volt, a játék brit tulajdonosa, a Seven Towns jegyzett be rá védjegyet, hogy perelhessen, ha más is hasonlót gyártana. Ezt támadta meg egy német cég, a Simba Toys a bíróságon. Ez az ügy pattog az uniós bíróságokon már ideje, hol a német, hol a brit félnek adva igazat. És várhatóan novemberben végleges döntés születik végre.

A probléma az, hogy egy formát levédetni nagyon nehéz dolog. A KitKat csoki gyártójának sem sikerült, mivel az Európai Unió bírósága szerint egy csokiszelet formája nem annyira megkülönböztető jegy, hogy az védjegy alá kerülhessen.

A bűvös kocka ügyében több mint egy évtizede zajlik a jogvita. Legutóbb májusban hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága mellett működő Főtanácsnok, akkor azt kimondva, hogy nem illeti meg uniós védjegy a Rubik-kocka formáját.

Rubik Ernő találmányából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerte, a most zajló pert ezért sokan követik, de vannak, akik szerint az ítélet komoly általános következményekkel is járhat, ha ugyanis nem Rubikék javára ítélnek, az gyengítheti az intellektuális tulajdonviszonyok védelmét is.