Budán a legdrágábbak az újlakások

Az átlagos fajlagos ár négyzetméterenként 721 ezer forint. Durva.
Kapcsolódó cikkek

Az Otthon Centrum felmérése alapján 230, egyenként legalább négylakásos lakásprojekt épül vagy van tervezés alatt Budapesten, ami lakásszámra vetítve 8200 új lakást jelent 1-2 éven belül. A vállalkozói lakásépítés Középső- Ferencváros, Kelenföld, Madárhegy, Angyalföld, Vizafogó városrészekben és Zuglóban koncentrálódik: a 20 legnagyobb projekt közül 18 itt valósul meg.

Dübörög a lakásépítői kedv a fővárosban; élen jár a IX., XI., XIII. és a XIV. kerület, városrész szinten pedig Középső-Ferencváros, Kelenföld, Madárhegy, Angyalföld, Vizafogó és Zugló emelhető ki. Itt valósul meg a folyamatban lévő 20 legnagyobb lakásszámú budapesti lakásprojekt közül 18. A 100 lakásosnál nagyobb projektek közel 80 százaléka az említett négy kerületben koncentrálódik, ezen belül is kiemelkedik a XIII. kerület, ahol a 100 lakásos vagy ennél nagyobb lakásszámú projektek bő 40 százaléka épül. Az új lakások számának megoszlása is hasonló eredményt mutat, a XIII. kerület ebből a szempontból is felülreprezentált.

Az átlagos lakásméret 48-94 m² között van, a legkisebb átlagos lakásméret a belvárosi VII. kerületet, míg a legnagyobb a XVI. kerületet jellemzi. Az ingatlanfejlesztők által leginkább kedvelt kerületekben 60-80 m² sávban találjuk az átlagos lakásméretet, a budai kerületekben jellemzően nagyobbak. Szobaszám tekintetében is hasonló a helyzet, a budai kerületek projektjei átlagosan 2,9 szobásak, a pesti kertvárosi projektekben ennél kisebb, 2,7 szobás az átlaglakás, míg a pesti belvárosi kerületekben átlagosan 2,5 szobások épülnek.

A fővárosi vállalkozók által jelenleg építés alatt álló beruházásoknál sok projekt esetében nem publikálják a kínálati árakat (csak regisztrálni lehet vagy egyedi ajánlat kérhető), így a felmérésünk eredménye nem teljes mértékben reprezentatív. Az első tíz „helyezett” a belvárosi és a budai kerületekből került ki. Az Otthon Centrum adatai szerint a legmagasabb árszintet az V. kerület képviseli, az itt megjelenő kínálati ár közel négyszerese a legalacsonyabbnak (XXIII. kerület).

A városrészeket vizsgálva is hasonló eredményeket kapunk: a budai kerületekben az átlagos fajlagos ár 721 ezer Ft/m2, a pesti belső kerületekben (Zuglót is ide számítva) 695 ezer Ft/m2, míg a külső pesti kerületekben ennél jóval kisebb, átlagosan 443 ezer Ft/m2 áron kínálják az új építésű lakásokat.