Nyikos: Matolcsy nekem elismerte, hogy a jegybanki vagyon közpénz

Nem kérdés, hogy a jegybanki vagyon közpénz, ezt Matolcsy György is elismerte egy beszélgetésünkben - állítja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja.
Kapcsolódó cikkek

Mint azt szerdán megírtuk, Matolcsyék ellen döntött a Kúria, a jegybank alapítványának ki kell adnia a pályázatok adatait.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja szerint korábban Matolcsy György elismerte, hogy a jegybanki vagyon közpénz, írja a Figyelő. Nyikos László a lapnak adott interjújában elmondta, nem érzi magát a felügyelőbizottság lázadójának, de jó érzéssel végzi a munkáját.

Problémának látja, hogy az igazgatóságnak túl nagy a hatásköre, a menedzsment maga hagyja jóvá a saját pénzügyi beszámolóját. 

Ilyet még nem látott. Szerinte nincs előzetes kontroll a menedzsment felett, a németektől azt tanulta,

ha azt lehet csak megállapítani, hogy a gyerek beleesett a kútba, akkor az az ellenőrzés már nem sokat ér.

Elismeri, hogy amit az MNB igazgatósága tesz, azt nem tiltja törvény, és azt is, hogy közpénzről van szó. Itt azonban a magánvállalkozásokkal ellentétben, szerinte közpénz csak arra költhető, amire felhatalmazása van. Korrektebbnek tartaná, ha legalább a részvényes rábólintana az alapítványok létrehozására, ők viszont semmit nem mondanak.

Nyikos Matolcsy Györggyel is beszélt már, aki – állítása szerint – azt mondta neki:

Mi a problémád, közpénzből közvagyont csinálunk a közjó érdekében! Gyarapszik a nemzeti vagyon!

A közpénz már nem kérdés, a fontos szerinte az, hogy nyilvánosak lesznek-e az alapítványoknál keletkező információk, szerződések. Hozzáteszi, nekik nincs rálátásuk az alapítványok működésére.

Az Eiffel Palace-ról mi is írtunk korábban, Nyikos szerint az még mesének is rossz, hogy

bekopogok, hogy van egy félmilliós kis kft.-m, kellene 28 millió euró, és odaadják?

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy az ügyintézés nem alulról felfelé, hanem fordítva történt. Matolcsyt viszont nem tartja korruptnak, inkább nagy álmodozónak, fantasztának.