Az autóipar miatt csökkent januárban az ipari termelés

A KSH első becslését igazolta a második: valóban 0,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés januárban (nyers adat szerint) éves szinten, a
Kapcsolódó cikkek

A KSH első becslését igazolta a második: valóban 0,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés januárban (nyers adat szerint) éves szinten, a munkanaphatástól megtisztított index pedig 2,2 százalékos emelkedést mutatott.

Az is változatlan, hogy 2016. januárjában az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal mérséklődött.

Export és belföldi értékesítés

Az ipari export volumene 1,0 százalékkal nőtt a 2015. januárihoz képest. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a több mint egyharmadot kitevő járműgyártás kivitele 2,5 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai viszont jelentősen, 18,7 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,3, ezen belül a feldolgozóiparé 1,9 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Feldolgozóipar

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (93%) képviselő feldolgozóipar termelése 0,3, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,1 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászaté 32 százalékkal visszaesett 2015 januárjához viszonyítva.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban csökkent a termelés. A többi alágban 0,4 és 16,6% közötti volumennövekedést mértek 2015 azonos hónapjához képest.

Az ipari termelés további alakulása szempontjából irányadó mutató, a rendelésállomány januárban 11,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, bár a hónap alatt feladott új rendelések 18,2 százalékkal visszaestek.

A nemzetgazdasági tárca szerint az ipar érdemi bővülésére számít az év hátralévő részében, amit a rendelésállományra vonatkozó adatok is alátámasztanak.