Valami nem stimmel Zuckerbergék jótékonykodásával

Mielőtt a világ nagy része ájult csodálatba esne Zuckerbergék nagylelkű felajánlásától, nem árt egy kicsit jobban megvizsgálni, miről is van szó.

Mint arról beszámoltunk, Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan váratlanul bejelentették, hogy Facebook-részvényeik 99 százalékát az emberiség boldogulására ajánlják fel.

A Facebook jelenlegi piaci értékével számolva ez egy 45 milliárd dolláros, azaz nagyjából 13 185 milliárd forintos felajánlás.

A Gawker cikke szerint azonban valami nem stimmel Zuckerbergék felajánlásával. Azt írják, az egész bejelentés nagyon homályos, és vannak még homályosabb részletek. A lap szerint:

A lap úgy véli, kapunk egy hosszú felsorolást Zuckerbergék hatalmas emberbarátságáról, de semmi konkrét dolgot. Szemben például Bill Gates-el, aki a malária elleni küzdelemre fordít milliárdokat. Ráadásul Zuckerbergék korábbi felajánlásai is túl általánosak voltak, és így ablakon kidobott pénznek bizonyultak.

A lap példaként hozza fel Zuckerbergék 2010-es, 100 millió dolláros adományát, amelyet egy iskolának adtak Newarkban. Ez egy kísérleti projekt volt, ami azt célozta, hogy megreformálják az amerikai iskolai rendszert. A Gawker szerint teljes kudarcba fulladt a projekt, a 100 millió dollár gyakorlatilag a kukába ment. Ez egyébként jellemző a család adományozási szokásaira. Azaz túl általános célra adnak sokat, konkrét célokra inkább keveset. A mostani felajánlásuk azonban minden eddighez képest is eltér (leszámítva a célt, hogy megmentsék a világot, és kibontakoztassák az emberi potenciált, bármit is jelentsen ez)

A lap szerint a család alapítványa egészen más formában működik majd, mint a megszokott jótékony célú alapítványok, amelyek kizárólag jótékony célra fordíthatják a vagyonukat. Ezzel szemben Zuckerbergék profitorientált tevékenységeket is támogathatnak a milliárdjaikból. Mint például gyógyszeripari fejlesztéseket vagy az információhoz való hozzáférés szélesítését a tömegek számára. Ezt a Facebook PR-osa is megerősítette, akit megszólaltattak a cikkben.

A Facebook képviselője szerint:

Szemben a karitatív alapítványokkal, amelyeknek kötelessége jótékony célra fordítani a pénzüket, a Chan Zuckerberg Initiative egy úgynevezett LLC. Ez azt jelenti, hogy a pénzt arra költik, amire akarják, beleértve magántőke befektetések, profit elérésére irányuló tevékenységek finanszírozását is.