MNB: Az ügyfelek kétharmadának csökken a törlesztőrészlete a forintosítással

A forintosítás mintegy 242 ezer élő szerződést érint.

Kezdődik a gépjármű- és személyi hitelek forintosítása, aminek révén az ügyfelek mintegy kétharmadának csökken a törlesztőrészlete, mivel kedvezményes árfolyamon váltják át meglévő tartozásukat,  a kamatfeltételek pedig nem változnak – mondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója szerdán háttérbeszélgetésen az MTI tudósításában.

Hozzátette, hogy azoknak a törlesztőrészlete növekedhet csak, akik késedelembe estek, vagy árfolyamgyűjtős – úgynevezett bullet konstrukciójuk – van, de hangsúlyozta, hogy az ő esetükben is lehetőség van a futamidő megnyújtására. Freisleben Vilmos kiemelte, hogy míg a banki elszámolások célja a múlt rendezése volt, a forintosításé a kiszámíthatóság megteremtése az árfolyamkockázat megszűntetésével.

A forintosítás mintegy 242 ezer élő szerződést érint, ebből közel 216 ezer gépjármű kölcsön- és lízingszerződés, több mint 26 ezer pedig szabad felhasználású, nem jelzálogkölcsön. A felmondott követelések közül azokat forintosítják, amelyeket az intézmények még devizában tartanak nyilván, korábbi adatok szerint több mint 83 ezer felmondott szerződésből származó követelés van, ezek azonban forintban fennállóakat is tartalmaznak.