Csak pár milliója van lakásra? Nem veszett fejsze nyele a vásárlás! (x)

Hol és milyen ingatlant tud most vásárolni az Budapesten, aki legfeljebb 10 millió forintot tud összeszedni, vagy még annyit sem? Mutatjuk.
Kapcsolódó cikkek

Nincs könnyű helyzetben az, aki most szeretne ingatlan vásárolni, és a legjobb esetben is csak 10 millió forintot tud összekaparni erre a célra. Pedig a Balla Ingatlanirodák adatai és tapasztalatai szerint nincsenek kevesen, akiknek nincs több pénzük. Sőt, a legtöbben a 7-10 millió forintos kategóriában keresgélnek.

Az azonban már más kérdés, hogy ilyen összegekért kapnak-e még az igényeiknek megfelelő lakást – teszik hozzá. Ezzel arra utalnak, hogy szinte mindenki 50-60 négyzetméteres, kétszobás lakásokra számít ezért a pénzért.

Panel biztos van ennyiért! Vagy nem?

A vásárlás persze nem lehetetlen, de aki tipikus panelre gondol, annak azt azért tudnia kell, hogy az elmúlt hónapokban ebben a kategóriában nagyon elszaladtak az árak. De akkor mi fér bele a legfeljebb 10 millió forintba? Ezt kerületenként vették végig – mi most csak Észak-Pestet vesszük.

Azt írják, a IV. kerületben panel nemigen fér bele az árba, inkább hat-hétlakásos, osztatlan közös tulajdonban lévő társasházakban lévő, egyszobás, földszinti lakások (nem a legfrekventáltabb utcákban), ahol közös az udvar. Ami a paneleket illeti, a XIII. kerületben is hasonló a helyzet, de itt inkább régi téglaépítésű, egészen kisméretű, felújítandó garzonokat vehetünk 10 millió forint alatt. A XV. kerületben viszont nagyobb a kínálat, kis szerencsével kifogható akár egy 35 négyzetméteres, másfél szobás panellakás is.

Megnéztük, a Költözzbe.hu-n ehhez képest milyen megvásárolható ingatlanokat találunk most az említett árban a három kerületben.
A IX. kerületben 31, a XIII. kerületben 49, a XV. kerületben 28 ajánlatot találtunk a 7-10 millió forint közötti ársávban, ezek közül árban a legkedvezőbbet mutatjuk meg itt (három téglalakást).

Felújítandó

Befektetőknek, egyetemistáknak, fiatal pároknak, vagy üzlethelyiségnek ajánlja a tulajdonos ezt a 41 négyzetméteres, 5,8 méter belmagassága miatt két szintre osztott, utcafronti bejáratú IX. kerületi lakást. A képek alapján is látszik, hogy felújítandó ingatlanról van szó, az eladó azonban azt hangsúlyozza, hogy jó az ár-érték arány.

Kereken 7 millió forintra tartják, négyzetméterre vetítve 61 százalékkal kevesebbre, mint amennyiért a kerületi egyszobás téglalakásokat hirdetik átlagban. Ebben az árban nyilván benne van az is, hogy a felújításra kell még majd költeni.

Közepes állapotú

Pár lépcsőfokkal a padlószint alatt található ez a 22 négyzetméteres XIII. kerületi lakás, de mint írják, normál méretű ablakai vannak azért. A belső válaszfalak elvileg szabadon „tologathatóak”, így az ingatlan saját ízlés szerint átszabható (nem csak lakásnak ajánlják, de irodának, rendelőnek is). A szobából jelenleg le van választva egy kisebb, ablakos helyiség.

A lakást nyáron hirdették meg, majdnem nyolcmillió forintért, és azóta többször is engedtek az árából, így jutottak el a mostani 7,49 millió forinthoz, ami négyzetméterre 20 százalékkal kevesebb, mint amennyit a többi kerületi eladó kér az egyszobás téglalakásáért.

Felújított

Rákospalotán (XV. kerület) kínálja eladásra a 26 m2-es (saját jellemzése szerint) takaros garzont a tulaj, kertkapcsolattal. Mint írják, az öröklakás pár éve teljes körű felújításon esett át (ezen belül a nyílászárókat is lecserélték), így tisztasági festés után azonnal kötözhető.

A képek alapján egy kétgyermekes család lakhat(ott) benne.
7,4 millió forintot szeretnének érte kapni, ami 8 százalékkal alacsonyabb négyzetméterárat jelent, mint az átlagelvárás.

A többi ajánlatért kattintson a Házár Tárházba, ahol most majdnem 50 ezer ingatlant találhat.